Спецпрокуратурата разкри подробности за заловения кмет на Чупрене

  • 10 април 2019 12:08

  • 3187
  • 6
© Novini.bg

В периода на последните 4 години кметът на с. Чупрене е провел няколко публични търга, при които е извършил множество нарушения на законодателството, за да може в тях да участва един-единствен кандидат. Това заяви на брифинг пред медиите наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев във връзка със заловения кмет на Чупрене, който е обвинен за незаконна търговия с общински земи, предаде репортер на Novini.bg.

,,Става дума за 10 публични търга, за които е установено, че законодателството е нарушено, като при тях купувачите винаги са били 4 търговски дружества. При претърсванията вчера се събраха доказателства за още 9 публични търга, при които прави впечатление, че едно и също лице е закупило земя. Прави се проверка за тях. Същото лице веднага е продало земята. Това лице вероятно е имало инвестиционни намерения, свързано със ски зона "Миджур". На този етап единственият обвиняем по делото е само кметът на Чупрене. Другото интересно нещо е, че кметът не е декларирал, че едно от дружествата купувачи реално е негово. Накарал е бившата си жена да се подпише като собственик. След това то е прехвърлено на бащата. Има категорични доказателства, че и извършвал търговска дейност, каквато няма право да извършва'', разкри още наблюдаващият прокурор.

,,В случая с незаконната търговия с общински земи говорим за цени от порядъка на 100 лева за декар или по-малко. Ще искаме на лицето да бъде наложена мярка "задържане под стража", защото голяма част от служителите в общината се страхуват да не ги накаже по някакъв начин, защото са го издали'', допълни Кънев и добави, че всички търгове са били проведени в периода 2014-2018 година.

Прокурор Кънев обясни, че наказателното производство е започнало през миналата година по съвсем друг случай, след като жителка на общината се оплакала от кмета заради действията му за неин имот. При извършените проверки лично той забелязал, че не са спазени процедурите за търговете и обяви за тях на сайта на общината липсват.

По време на брифинга бяха разкрити детайли и по отношение на акцията в Димитровград, насочена срещу силови действия и лихварство.

,,По този случай имаме задържани 5 лица, като предстои да им бъде повдигнато обвинение. 6-ият участник в групата е обявен за издирване. Тези хора са отправяли закани, заплахи за убийство, принуждавали са част от жертвите да проституират, за да може да си изплатят заемите. Някои от хората дори са напускали границите на България и са заминавали да работят в чужбина, за да бъдат далеч от тази група'', заяви и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

,,Групата е задържана, като у нея бяха намерени и иззети достатъчно доказателства за тяхната престъпна дейност. Тези братя се отличават с изключителна бруталност, давани са лихви на изключително висок процент, като длъжниците, които не са могли да върнат заемите, са били заплашвани и склонявани към проституция. "Клиентите" на тази престъпна група са хора с нисък социален статус, предимно от Димитровград и Хасковския регион'', допълни по случая Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП.

Снимки от операцията по задържането на организираната престъпна група в Димитровград, занимавала се с лихварство (Пресцентър МВР)

Последвайте канала на

Владимир Василев
3187 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Да

2019.04.10 | 14:48

6

https://bit.ly/2WYQuPB

Сега е моментът!

2019.04.10 | 14:41

5

Господин прокурор Кънев, ИМАТЕ ШАНСА, ДА СПЕЧЕЛИТЕ, ЧЕСТНО, МНОГО ПАРИ, КАТО ДАВАТЕ ЧАСТНИ УРОЦИ НА ВАШИТЕ КОЛЕГИ И СЪДИИ, КОИТО СА РАЗСЛЕДВАЛИ И СЪДИЛИ (и както се очертава, пак ще трябва да го правят) делянчо, „молитвената(за апартаментче с асансьорче) закуска“, шефа и зам шефа на КоПанКОНПИр и още безброй "светци", облажили се от властта!

Нали разбирате – трябва нещо под формата на неделно училище за магистрати.

2019.04.10 | 12:15

2

А вие тея 4 годиниу какво чакахте,щом сте го знели? Да дойдат избори ли??? :Д

2019.04.10 | 14:11

4

та ева в червения тролски г*з да те ева

Седесар,

2019.04.10 | 13:42

3

какво да очакваш от такъв.

НИТО ЕДИН ОСЪДЕН ГЕРБЕРАСТ

2019.04.10 | 12:13

1

САМО ОСТАВКИ И "ЕВТИНИ" АПАРТАМЕНТИ ,КОЙТО НЕ ВРЪЩАТ. СЛЕД ВРЕМЕ ГИ НАЗНАЧАВАТ НА НОВИ ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТИ-ХРАНИЛКА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини