Георги Ушев: Понякога ВКС връща дела, защото има твърде завишени изисквания

  • 09 април 2019 07:56

  • 383
  • 0
Георги Ушев: Понякога ВКС връща дела, защото има твърде завишени изисквания
©

Няма как да коментирам така нар. "Апартаментгейт", тъй като няма как аз да извършвам такива проверки. Не знам детайлите по тези случаи. Нека да изчакаме да завършат проверките. Нито средствата, нито апартаментите на колегите мога да коментирам. Това каза ръководителят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев в ефира на БТВ.

Това кога човек може да ползва платения си годишен отпуск, си е негова работа, коментира той на въпрос дали е редно докато текат проверките срещу определени политици и съдии, те да са в отпуск. „Ако се явят и когато се явят съдебният състав ще разгледа професионално тези дела“, увери той.

20 са произнесените присъди за миналата година, само 8 са отменени и врънти за ново разглеждане. Наблюдава се обаче увеличение на процента на отменените актове за миналата година в сравнение с предходната, уточни още Георги Ушев.

Той призна, че има знакови дела, които са върнати със спорни мотиви. „Взели сме мерки за отстраняване на причините за това. От 20 само 8 са отменени. Те са върнати за ново разглеждане. Понякога ВКС ги връща, защото има твърде завишени изисквания“, отчете Ушев.

Според него не може да се говори за липса на ефективност, особено по делата за организирани престъпни групи, тъй като ЕК в доклада си е прекратила мониторинга си по 6-ти показател, свързан с организираната престъпност, точно и заради работата на Апелативния специализиран съд.

"За миналата година за организирана престъпна група имаше оправдателна присъда на първа инстанция от специализирания съд по т.нар. дело "Палките" – група в КАТ за корупционни престъпления. Апелативният специализиран наказателен съд постанови осъдителна присъда за 8 от 12-те обвиняеми от тази група", каза Георги Ушев.

„Делата за корупция са ни подсъдни едва от година и половина. Вярвам, че по темата с корупцията ще дойде време, когато няма да си говорим с негативни нюанси, а ще има осъдени. Това време ще бъде скоро“, каза още ръководителят на Апелативния специализиран наказателен съд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини