Емил Караниколов е разпитван по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

  • 05 март 2019 15:35

  • 321
  • 0
Емил Караниколов е разпитван по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев
© Булфото (архив)

Министър Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в отрече да му е оказван натиск за избора на инвестиционен посредник при продажбата на акции от "ЕВН България Електроразпределение". Тази теза беше застъпена от прокуратурата, според която Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи устно е разпоредил на Караниколов, тогава шеф на Агенцията за приватизация, за инвестиционен посредник да бъде избран "Булброкерс" при сделката за акциите от ЕВН.

Караниколов в момента се разпитва по делото за продажбата на миноритарния дял от 33 процента в "ЕВН България Електроразпределение" през 2011 г. Подсъдими за продажбата, която била нанесла щета за държавата от над 20 млн. лв., са бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко и Иво Прокопиев, както и трима мениджъри на инвестиционния посредник "Булброкерс".

Министърът на икономиката все пак отбеляза, че е имало определен натиск за това по какви критерии да бъде избран инвестиционен посредник от представител на Министерството на финансите, съветник в МС - Доротея Пандова. 

По думите му, пред Междуведомствената комисия за това по какви критерии да бъде избран посредник за продажбата на акциите от трите ЕРП-та, тя е давала предложения за критерии и е настоявала те да се случат. Той се срещнал с нея заради това, но до конкретно решение не се стигнало.

Според Караниколов проблемът с тази сделка е това, че е било избрано тя да се направи на Фондовата борса, където Агенцията за приватизационен контрол се лишава от правомощия. По думите му, заради това, тя е единствената сделка, при която Надзорният съвет на агенцията не се е произнесъл накрая по законосъобразност и целесъобразност. При всяка друга сделка, търг или конкурс, съветът решавал дали да я одобри или не.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини