Осъдиха младежите, убили таксиметровия шофьор в Русенско

  • 26 ноември 2018 20:06

  • 853
  • 5
Осъдиха младежите, убили таксиметровия шофьор в Русенско
© Getty (архив)

Окръжният съд в Русе даде тази вечер 11 години затвор на Николай В. и девет години - на Деян Ц., за това, че като непълнолетни двамата в съучастие са извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметров шофьор, предаде БТА.

Случаят е от 14 март миналата година. През нощта момчетата, които тогава били на по 17 години, се качили в таксиметров автомобил от Русе, а целта била да ограбят шофьора. Когато стигнали в село Николово, те откраднали портмонето на 60-годишния Валери С. с намиращите се в него документи и парична сума в размер на 60 лева. Опитали да задигнат и колата, която да продадат за скрап, но не успели да я запалят. При грабежа на мъжа били нанесени прободни рани с нож, от които той починал на място. Съпругата и синът на убития са предявили граждански искове - за по 150 000 лева, срещу двамата младежи. По време на заседанието днес двамата обвиняеми обясниха, че съжаляват много за случилото се. Те разказаха, че преди убийството изпили много алкохол, употребили и наркотици - амфетамин и марихуана.

Николай В. изрази своите съжаления за починалия човек, на който с Деян били отнели живота. Той знаел какво било да загубиш баща, тъй като неговият починал преди време. Николай В. заяви, че е нагло да иска прошка от близките на 60-годишния мъж. Пред съда той обясни, че няколко дни по-рано по самия него било стреляно. Разказа също, че дължал 3000 лева на момче, което в деня преди престъплението му дало срок от 48 часа, за да ги върне - в противен случай близките му щели да пострадат.

Според Николай, когато пристигнали с таксито в Николово, Деян слязъл, отворил шофьорската врата и започнал да удря водача на превозното средство. Николай разказа още, че извадил ножа, а шофьорът започнал да вика. Тогава се паникьосал и го намушкал. Оръжието му било дадено от Деян в Русе, след като го поискал. Николай каза, че ударите по едното бедро и по врата на шофьора не били от него.

Деян Ц. заяви пред съда, че бил съгласен за грабежа, но не и да убиват човек. У себе си той винаги носел малък нож. Младежът обаче каза, че нито е удрял шофьора, нито го е убивал. По думите му още при спирането на таксито в селото Николай нападнал шофьора - извадил ножа и започнал да го "ръчка по краката". Деян заяви пред съда, че съжалява, че не попречил на Николай да извърши убийство. Не бил зависим и от наркотици.

Прокурорът по делото Радослав Градев поиска младежите да получат по 11 години затвор. Съдът реши също, че двамата трябва да заплатят солидарно на сина на убития мъж 100 000 лева, а на съпругата му - 150 000 лева. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Градев обясни, че за Николай няма основание за протестиране на присъдата. По отношение на Деян ще се прецени. Според Градев по делото не били събрани категорични доказателства, че е участвал в умъртвяването на покойния мъж и това вероятно е причината наказанието му да е с две години по-малко от на Николай.

Людмил Павлов - адвокат на Деян, предполага, че ще обжалва присъдата, след като разговаря с Деян и с неговите родители. "Доволен съм, че се установи нашата теза, че Деян не е участвал в самото физическо убийство", каза Павлов.

Венцислав Великов - адвокат на Николай, коментира, че присъдата ще бъде обжалвана. По думите му това е почти максималното наказание, а такава драстична разлика между двамата била неприемлива.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
853 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.11.27 | 06:18

5

Ако убития беше журнале или ченге?

Тъп тъп по тъп

2018.11.27 | 03:46

4

Циганите вече им викаме младежи

Ники

2018.11.27 | 00:01

3

Ако жертвата беше близък на съдията ,каква щеше да е присъдата?

2018.11.26 | 22:36

2

Децата са невинни.. Защо ги тормозите““

2018.11.26 | 22:03

1

за такова нещо в сащ дават поне 30-40 години

Добави коментар

Водещи новини