ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на съдебната власт

  • 20 ноември 2018 15:00

  • 427
  • 1
ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на съдебната власт
© Булфото (архив)

С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 13 ноември се дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт и продължаване на съдебната реформа.

Това се посочва в позиция на Съдийската колегия на ВСС по Доклада на ЕК до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

„Като положителна практика са посочени действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин“, става ясно от позицията.

„Относно напредъка по препоръката за постигане на равномерна натовареност в органите на съдебната власт като позитивни стъпки към по-широка реформа на съдебната карта са отчетени предприетите мерки за преразпределяне на подсъдността по граждански дела чрез законодателна промяна, започналите наскоро няколко процедури за прехвърляне на бройки към най-натоварените съдилища – Софийски районен съд, Софийски градски съд, както и Специализирания наказателен съд. Европейската комисия е отчела, че тези усилия на ръководно и законодателно равнище ще бъдат от значение за облекчаване на натовареността на посочените съдилища в краткосрочен план. В по-дългосрочен план Европейската комисия е оценила като важен аспект в провежданата съдебна реформа разработването и продължаването на проектите за електронното правосъдие и съдебната карта“, се посочва в позицията.

Съдийската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка за постигнатите резултати в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия по горепосочените показатели и препоръки и декларира воля за продължаване на действията за разрешаване на предизвикателствата пред които е изправена, като продължи да отбелязва напредък и устойчивост по постигнатите резултати.

Съдийската колегия на ВСС изразява благодарност на всички съдии и съдебни служители за положените усилия, без които оценения от Европейската комисия резултат не би бил постигнат.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.20 | 15:08

1

от 30 години все са позитивни , стига с вашите глупости никой не ви вярва.

Добави коментар

Водещи новини