Съдът в Бургас: Искането на Турция за четиримата граничари нарушава суверенитета на България

  • 09 ноември 2018 16:40

  • 2404
  • 3
Съдът в Бургас: Искането на Турция за четиримата граничари нарушава суверенитета на България
© Булфото

Изпълнението на съдебната поръчка на Турция за ново изслушване на граничаря Михаил Цонков и тримата му колеги за смъртта на турски бракониер би накърнило суверенитета на България. За трите престъпление - за причиняване на смърт поради небрежност, леко нараняване и  увреждане на чуждо имущество, е изтекла абсолютната погасителна давност. Ако молбата за правна помощ бъде изпълнена би било нарушено правото на всеки един да не бъде съден два пъти за едно и също престъпление.

С тези мотиви съдия Петя Георгиева от Бургаския районен съд прекрати производството по искането от Турция срещу четиримата граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков. Съдия Георгиева отказа правна помощ на I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Въпреки това висящият процес в Турция е факт и там производство ще бъде проведено. Делото е настрочено за 12-ти март.  „Вярваме в компетентността на турския съд и се надяваме на справедлива присъда”, каза Румен Кожухаров, адвокат на Михаил Цонков.

„Не знам какво да кажа. И аз съм изненадан от това, което се случи и не зная дали да се радвам или още не. На пръв поглед е радващо, но не зная как да реагирам”, заяви самият Цонков, цитиран от burgasinfo.com.

Припомняме, през 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.

   

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2404 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.09 | 20:15

3

Дайте и хан Крум на Византийците да го съдят, че е убил, ама не без да иска Никифор Фока.

2018.11.09 | 20:09

2

Инцидента не е нещастен случай. Инцидентът е защита на държавата, за която този граничар получава заплата, и за която трябва да даде живота си. В случая трябва да бъде награден с орден, както през войната. Той е на първа бойна линия. Какво очакват бракониери, бандити и тям подобни, да ги посрещнат с бъклица ли. Само стрелба срещу неканени нашественици.

2018.11.09 | 19:36

1

Ще ги дадат, смрадните седесарски пyтки, колко време вече Тиквата лиже гъза на Ердоган, а седесарите направиха турска партия в мъчената 500г. България, за да им гласува срещу комунистите.

Добави коментар

Водещи новини