Протест в Бургас в защита на четиримата гранични полицаи, съдени в Турция (снимки)

  • 16 октомври 2018 10:53

  • 1620
  • 1
Протест в Бургас в защита на четиримата гранични полицаи, съдени в Турция (снимки)
© Булфото

Четиримата бивши гранични полицаи, обвинени от Турския наказателен съд за смъртта на турски рибар, причинена поради небрежност, са призовани да дадат показания.

След днешното заседание в Бургаския районен съд ще приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна. Междувременно над 200 души се събраха на митинг в подкрепа на полицаите пред съдебната палата. Омбудсманът на града Тодор Стамболиев призова държавата за подкрепа. Той каза, че страната ни трябва да наеме турски адвокат, който да защити нашите гранични служители на предстоящото дело срещу тях в турския наказателен съд.

Обвинителен акт срещу 4-мата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския наказателен съд в Къркларели. Според съдебната поръчка на тях трябва да им се даде право на защита, обясни адвокатът на Михаил Цонков - Росен Кожухаров. "Ще има възможността ние да представяме нови писмени доказателства. От друга страна съдът ще покани обвиняемите от страна на Турския наказателен съд и правораздавателни органи да дадат обяснения по обвинението, което им е повдигнато с внесения обвинителен акт", добави той.

Преди началото на съдебното заседание по инициатива на Организацията за защита на българските граждани се провежда митинг. "Протестът се организира в подкрепа на четиримата български граничари, които преди десет години защитиха нашата родина. Тогава те защитиха нас и сега ние трябва да ги защитим", каза пред БНР един от организаторите Стефан Петров. "Все повече усещаме подкрепата на българските институции, но остават и страховете ни", каза бившият граничен полицай Михаил Цонков.

Припомняме, през 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.17 | 06:26

1
Дайте на съд и всичките опълченци от Шипка, защото са избили маса турци, защитаващи България.

Добави коментар

Водещи новини