Над 900 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата

  • 20 юли 2016 12:32

  • 1395
  • 1
Над 900 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата
© Getty Images/Guliver

Върховната административна прокуратура е установила неефективен контрол над оръжията и боеприпасите у нас. Това каза заместник-главният прокурор Ася Петрова. Тя даде за пример трима осъдени охранители за побой с бухалки, на които разрешителните за оръжия не били отнети.

Имало е редица такива случаи, при които на осъдени разрешителните не са отнети, kакто и на лица с психически заболявания. "Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да е цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите", каза Петрова.

Едва след ноември 2018 ще има пълен регистър, защото нямало пари. Това е тревожно, защото вече 5 години е записано в закона, коментира Петрова.

Общо 211 484 фирми и граждани притежават разрешения. Близо половината имат разрешение с цел самоохрана. Много малко са тези, които имат разрешения за ловна дейност и охрана. Вече са издадени 1067 акта за нарушения и 1029 наказателни постановления. Над 900 са отнетите разрешителни. Причината е липса на ефективен контрол. За това и започнала втора проверка по спазване на закона. Така са били проверени над 120 000 човека и фирми. Това обаче не са всички, които МВР е трябвало да провери. Причината е недостатъчно хора. Така са издадени още 193 акта, над 100 са отнетите разрешения. Най-често не се подновява в срок разрешението за притежаване на оръжие.

Когато се издава разрешение за притежаване на оръжие с цел самоохрана, МВР се задоволява само с декларация, каза Петрова и уточни не се правят допълни проверки. Така един човек имал разрешение за картечница с цел самоохрана. Проверка е правена и на фирмите за частна охрана. Само четирима били нарушителите.

Основно нарушенията са в София и са за това, че наетите охранители не представяли нужните документи при постъпване на работа. Прокуратурата обаче отчете факта, че МВР почти не е констатирало нарушения на закона за движение по пътищата от т.нар. кортежи. Няма и единен регистър на обектите, които се охраняват, с какво оръжие и какви автомобили.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че в Трън вече се води разследване за средна телесна повреда в следствие на умишлено нарушение на пътните правила. Причинител е кметът на града, а пострадало е дете на шест години. Предстои прокуратурата в Трън да прецени дали са нужни още доказателства. Експертизата се е забавила няколко месеца, защото този тип заключения се изготвят най-трудно. Следващата седмица се очаква прокуратурата в Трън да е готова с преценката си. В Трън има само един прокурор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.20 | 16:39

1
Ало, комунета и милиционери, шляпани п***и, в САЩ, Русия и Швейцария има либерален режима на притежаване на оръжие и никой не ти брой какви патрони си купил и какво ги правиш? Не мога да разбера, на нещо повече от вашите колеги ли се правите?(колеги е силна дума, те не бихач си избърсали обувките с парцали като вас)

Добави коментар

Водещи новини