Осъдиха бивша училищна директорка за фалшива диплома

  • 19 май 2016 16:45

  • 16039
  • 1
Осъдиха бивша училищна директорка за фалшива диплома
©

Едногодишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и забрана да работи в системата на образованието за срок от 3 г. наложи Районният съд в Девня на бивша гимназиална директорка за издаване на фалшива диплома за средно образование, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна.

Йовка Бачовска не се признава за виновна и може да обжалва наказанието.ю

Името й нашумя през есента на 2014 г., когато като действащ още директор тя прогони от гимназията служители на Регионалния инспекторат по образование, дошли да я проверяват именно по сигнали за издаване на фалшиви дипломи. Сега съдът я призна за виновна в подправянето на документ за завършено средно образование на бивша възпитаничка на закритата вече Професионална гимназия "Константин Кумановски".

Момичето имало нисък успех, но искало да влезе в Медицинския университет във Варна по специалността "Помощник-фармацевт", затова потърсило помощ от директорката, която познавало лично. Под предлог, че дипломата е изгубена, директорката наредила да бъде направен дубликат. При оформянето му обаче в личния картон на ученичката били нанесени 4 корекции, едната от които повишила балообразуващата й оценка от матурата по български език и литература от тройка на шестица. Дубликатът бил издаден, подписан и подпечатан от директорката, като в него общият успех на кандидат-студентката скочил от 3,83 на 4,33.

Въпреки това и той се оказал недостатъчен за вход в университета, а заради ползването на фалшивата диплома девойката ще бъде съдена в отделно производство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.19 | 20:47

1
мошенници,само е...н за тях

Добави коментар

Водещи новини