Чиновници на съд за афера с монети

  • 13 май 2016 06:27

  • 2031
  • 0
Чиновници на съд за афера с монети
©

Група чиновници, замесени в схема с изкупуване на символични цени на юбилейни монети, собственост на МС, отиват на съд. Те вече са се простили с работата си в ръководената от Бойко Борисов институция, след като по нареждане на премиера сгафилите служители, които са се възползвали от позициите си за осъществяването на далаверата със златни и сребърни пендари, са били уволнени в средата на 2015 година. На практика Борисов е „омел“ почти целия отдел „Финанси“ на „Дондуков“ 1, който се състои от 8 държавни служители.

Общо петима чиновници, начело с главния счетоводител, са изгорели покрай аферата. Тя самата пък е била разплетена след сигнал, подаден от шефа на дирекция „Бюджет и финанси“. Потърсен за коментар на случилото се, пък самият министър-председател заяви пред „Монитор“: „Всеки сигнал се проверява“, пише "Монитор".

По случая вече се е произнесла Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която е била сезирана от МС. Преди месец звеното е излязло с решение, от което става ясно, че схемата е действала в продължение на цели шест години – от 2009 година до 2015 година. Покрай годишните инвентаризации и описването на активите, участниците в своеобразната организирана престъпна група (ОПГ) започнали тихомълком да разпродават сами на себе си изковани от БНБ монети „120 години Министерски съвет“ на цени в пъти по-ниски от пазарните. Ценностите се съхранявали в склада на „Дондуков“ 1, до който чиновниците имали достъп. При разследването, разпоредено лично от премиера през март 2015 година, само ден след подаден сигнал за развихрилия се вътрешноведомствен алъш вериш от шефа на Дирекция „Бюджет и финанси“, както и при назначената впоследствие от КПУКИ проверка, било установено, че находчивите служители са се сдобивали със златните монети срещу 355 лв. А реалната стойност на пендарите по време на аферата е варирала между 866 лв. и 1136 лв. Тоест чиновниците са се „изръсили“ със суми 3-4 пъти под реалните, става ясно от доклад на Инспектората към МС, който е бил предаден и на прокуратурата. Фрапиращите доказателства, събрани при проверките, сочат, че са „установени конкретни случаи един и същ служител да заяви, отпусне и заплати стойността на закупените монети“.

След като БНБ е изработила общо 5 000 златни и 20 000 сребърни монети „120 години Министерски съвет“ през 1999 година, от МС са били закупени съответно по 400 и 600 бройки от тиражите. Златните са били осчетоводени от администрацията на „Дондуков“ 1 със стойност 355 лв., а сребърните с 13 лв. Впоследствие чиновниците в МС са успели да се докопат срещу символични суми до 149 от по-скъпите и 183 от останалите пендари. Междувременно в употреба по предназначение са влезли доста по-малко от тях - 90 златни и 137 сребърни, които са връчвани като протоколни подаръци.

Пред КПУКИ забърканите в далаверата чиновници, двама от които мъже, а останалите жени, включително инвентаризатори и дори касиерката, опитали да се оправдаят именно с посочената още в края на миналия век стойност на монетите и липсата на последваща преоценка. Съмнителното в случая е, че символичните към днешна дата цени били заведени само в електронната система на финансистите на „Дондуков“ 1. Така в опита си да се измъкнат от последствията, забърканите в схемата дори изтъкнали липсата на документи за покупката на монетите през 1999 година, които били унищожени в пожар в МС през 2004 година. Освен това, въпреки че са пръснали десетки хиляди левове, за да се отрупат със злато, те оправдали действията си с твърдението, че са закупили ценностите, за да украсят витрините си у дома, а не да ги изтъргуват. Позлатилите се чиновници твърдели също така, че освен да се подаряват, имало 15-годишна практика ценностите в МС да се продават, макар че няма разписани никакви конкретни правила за това. Тезата им обаче издишала по време на разследването.

Всъщност, освен закона срещу конфликта на интереси, който са погазили, намазвайки покрай информацията, с която са разполагали и достъпа до склада на МС, държаните служители са нарушили и Валутния закон. Причината е, че МС не разполага с разрешение за търговия с благородни метали и въобще не може да осъществява разпродажби, каквито на практика са се развихрили в сградата на „Дондуков“ 1. С други думи изкупените покрай „благотворителния базар“ монети дори да са били продадени чрез обявяване на публичен търг, изтъргуването им също би било незаконно.
 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини