Правителството одобри промени във Валутния закон

  • 20 ноември 2019 12:36

  • 520
  • 0
Правителството одобри промени във Валутния закон
©

Министерският съвет прие решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон, съобщава пресслужбата на кабинета.

С промените се цели привеждане на националното законодателство в съответствие с Регламент (ЕО) номер 1889/2005 и с практиката на Съда на Европейския съюз в областта на административнонаказателните разпоредби при неизпълнение на задължението за деклариране по чл. 3 от същия регламент.

Прецизира се разпоредбата, свързана с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол. В тази връзка се предвижда изрично да бъде закрепено в закона правомощието на митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Одобрен е проект на ЗИД на Закона за мерките срещу изпирането на пари

Предвижда се уеднаквяване на определената законова компетентност по установяването на нарушения на Валутния закон, както на външната, така и на вътрешната граница, допълниха от МС. Предвид контрола, който осъществяват митническите органи по границата на страната и спецификата на нарушенията при пренасяне през границата на парични средства и благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях, в законопроекта е предвидена изрична законова компетентност митническите органи да съставят актовете за установяване на административни нарушения по чл. 18, ал. 2, 3 и 7 букви "в" и "г" от Валутния закон, съгласно Регламент (ЕО) номер 1889/2005.

Въвежда се дефиниция за "укрит" предмет на нарушението и се отменя чл. 20, с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума. Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини