Цвета Караянчева открои развитието на Черноморския регион в стабилна и просперираща зона като ключова цел

  • 20 ноември 2019 10:59

  • 312
  • 0
Цвета Караянчева открои развитието на Черноморския регион в стабилна и просперираща зона като ключова цел
© Фейсбук

Развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона е ключова цел, пряко свързана с основния стратегически интерес както на страните-членки на ЧИС, така и на Европейския съюз, чиято външна морска граница е Черно море. Това каза председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, която откри в София Петдесет и четвъртото пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество.

"Европейското измерение на Черноморското икономическо сътрудничество - актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС-ЧИС" е съвременна и важна тема за всички нас в светлината на съществуващите пред Черноморския регион перспективи, посочи Караянчева.

Караянчева ще открие 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество

Черноморският регион е географска област богата на природни ресурси, със стратегическо местоположение на кръстопътя между Европа, Централна Азия и Близкия Изток, разрастващ се пазар с голям потенциал за развитие и важен възел за енергийните и транспортни потоци, подчерта Караянчева. Тя отбеляза, че тези дадености го превръщат в зона от стратегическо значение както за Европейския съюз, така и за държавите, включени в него, поради споделените общи перспективи и предизвикателства.

Караянчева отбеляза ролята на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и нейната Парламентарна асамблея за постигане на тази цел и допълни, че има обещаващи резултати в конкретни области на сътрудничество.

През изминалите години Европейският съюз също направи значими усилия в Черноморския регион за стимулиране на демократичните и икономически реформи, за проектиране на стабилност и за подкрепа на развитието му чрез широкообхватни програми за сътрудничество, каза председателят на парламента. Тя припомни разработената от Съюза през 2007 г. Инициатива "Черноморска синергия", както и разширяването на ангажираността с развитието на Общ морски дневен ред, поставил началото на "Механизма за син растеж в Черно море".

Тази прогресивна тенденция бе запазена и доразвита в рамките на Българското председателство в Съвета на ЕС през 2018 г., по време на което нашите съвместни усилия бяха увенчани с траен резултат - приемането на Бургаската декларация "Към Общ морски дневен ред в Черно море" и на стратегията "Инициатива за син растеж за изследвания и иновации в Черно море" в рамките на Европейския морски ден, каза още Караянчева.

Тя допълни, че тези усилия са били продължени и по време на Българското председателство на ЧИС, което е издигнало на ново равнище и сътрудничеството между ЧИС и ЕС в рамките на Интегрираната морска политика и проекта на Европейската комисия "Механизъм за син растеж".

Цвета Караянчева: Българският парламентаризъм и българската модерна медицинска наука имат дълбоки и здрави корени

Заложените договорености от срещата в Бургас бяха надградени през настоящата година - на 8 май в Букурещ, по време на румънското председателство на Съвета на ЕС, бе приет Стратегически дневен ред за изследвания и иновации в Черно море, а на Министерската среща в Букурещ, проведена на 25 май, бе лансиран Общият морски дневен ред за Черно море, припомни още Караянчева, като посочи, че това са важни стъпки за развитието на синята икономика в Черноморския регион. Тези документи имат за цел да служат за ръководство при разработването на изследователски програми на национално и европейско равнище след 2019 г. и да се превърнат в стълб на бъдещата Обща морска програма за Черно море.

В процеса на развитие на сътрудничеството между ЧИС и ЕС ролята на ПАЧИС и Европейския парламент е много важна, подчерта Караянчева.

Тя очерта основните въпроси в работата на 54-та Пленарна сесия на Общото събрание на ПАЧИС - преглед на съществуващите взаимоотношения между парламентарните структури на Европейския съюз и Организацията за ЧИС в светлината на новите перспективи пред нашия регион, за да се задълбочи дебатът за бъдещите измерения на взаимодействието и да очертаем ролята на парламентите за оползотворяване на съществуващите възможности.

Караянчева изрази увереност, че днешната дискусия ще допринесе за насърчаване на общите цели, действия и проекти, които осъществяваме съвместно, както и за по-нататъшното активизиране на отношенията между Асамблеята на ЧИС и Европейския парламент, както на институционално, така и на най-високо равнище.

Делегатите бяха приветствани и от генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев, който поздрави България за успешното председателство. Той отбеляза важността на усилията на парламентаристите за решаване на важните проблеми, сред които е и въпрос с бежанците, и посочи ролята на българското Народно събрание, което по думите му приема важни закони в нужното време.

Караянчева: За неуморната си ежедневна работа българските полицаи заслужават нашето уважение и признателност

Вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник също поздрави участниците, като отбеляза, че ОЧИС е уникален формат с представители на различни държави и култури, обединени от общата цел да търсят повече и по-добри възможности за развитие. Не можем да имаме икономическо развитие там, където няма инфраструктурна свързаност и транспортни връзки, където няма сигурност, не можем да гаранитаме качеството на живота на хората без адекватни мерки за опазване на околната среда, подчерта Дончев.

В наш общ интерес е да превърнем Черноморския регион в зона на сигуронст и благоденствие, подчерта Дончев. Той посочи още, че всяка политика трябва да води до резултат, който да стига до хората.

Делегатите бяха приветствани и от ръководителя на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Петър Кънев, както и от председателя на парламентарната външна комисия Джема Грозданова.

Последвайте канала на

Novini.bg
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини