Йотова: Фолклорното богатство на България има слава по целия свят

  • 19 ноември 2019 13:33

  • 255
  • 0
Йотова: Фолклорното богатство на България има слава по целия свят
© Прессекретариат на държавния глава

Съвместни инициативи за популяризиране на българския фолклор обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и председателят на Международния фолклорен съюз проф. Дорел Козма. Проф. Козма е в България по покана на Съюза на народните читалища.

„Фолклорът е белег на идентичността на един народ, а фолклорното богатство на България има слава по целия свят“, подчерта вицепрезидентът Йотова и увери проф. Козма в усилията, които полага президентската институция, за съхранението и развитието на народното творчество и традиции не само в границите на България, но и навсякъде по света, където има българи.

„Държавните институции трябва да имат време и за култура. Трудно се постигат резултати без подкрепата на държавата. В България виждам подкрепа“, изтъкна от своя страна проф. Дорел Козма.

Вицепрезидентът посочи, че през последните години се наблюдава силен интерес сред младите българи към автентичния фолклор, а фолклорните състави на българите в чужбина се множат и привличат и много чужденци. „Трябва да използваме тази енергия. Надявам се и на вашата подкрепа, за да се включат и сънародниците ни зад граница във фестивалите, които се провеждат в България“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пред проф. Дорел Козма.

Вицепрезидентът посочи, че българският фолклор се развива благодарение на читалищата и подкрепата, която им оказва Съюзът на народните читалища. От своя страна, проф. Козма изтъкна дългогодишното отлично сътрудничество между Международния фолклорен съюз и Съюза на народните читалища.

Йотова откри паметник на Капитан Петко войвода на българо-гръцката граница

„Успяхме да изградим и здрави връзки между читалищата в България и българските културни центрове в чужбина, дори обмисляме създаването на автентични читалища навън“, отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

През следващата година в България се планират няколко инициативи, посветени на автентичния фолклор, с участието на Международния фолклорен съюз. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов отправи покана към вицепрезидента Йотова събитията да се проведат под неин патронаж.

Проф. Дорел Козма е в България и за да представи своя книга с поезия и да се срещне с български писатели. Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, призова за укрепване на връзките между българските и румънските писатели.

За значимия му принос за популяризиране на българския фолклор Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , удостои проф. Козма с почетния плакет на вицепрезидента.

Международният фолклорен съюз отбелязва 70 години от създаването си. Той обединява федерациите и асоциациите на фолклорни групи от 58 държави. България е представена с Националната федерация на фолклорните групи, обединяваща над 200 танцови и музикални фолклорни състави.

В срещата участва и Росен Богданов, главен секретар на Международния фолклорен съюз.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини