Пламен Димитров за болничните: Време е това плащане да се върне в НОИ

  • 15 ноември 2019 16:08

  • 1563
  • 2
Пламен Димитров за болничните: Време е това плащане да се върне в НОИ
© Кадър: Нова телевизия

Предложението да не се плаща първия ден от болничния, е несъстоятелно и не виждам как ще бъде прокарано. То раздели политическия свят и работодателите. Решението е другаде - това плащане бе антикризисна мярка и е време да се върне в НОИ. Това решение беше договорено с бизнеса, а те сега се отмятат. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия.

„Да, плащането е стигнало много големи размери - 175 милиона, но то трябва да се поеме от НОИ. Който злоупотребява трябва да бъде наказан. Не бива да наказваме повече от половината българи, които си плащат“, категоричен бе той.

„Трябва да кажем ясно, че 10% от болничните са с продължителност от един ден. 13 държави в Европа нямат такъв срок. Повечето са от нашата черга. Само 1-2 държави са въвели подобни механизми за контрол. Като мерим с Европа нещо, нека да сравним и доходите“, заяви Пламен Димитров. Той допълни: „Няма причина да го правим това. Нарушаваме общия принцип на договореност между работниците и бизнеса“.

От ГЕРБ поясниха за болничните и напомниха: заплатата ще стане 1400 лв.

Велин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал коментира казуса така: "Работеща стъпка е. Проблемът е безспорен - два пъти ръст на болничните и три пъти ръст на плащанията. Това е пандемия, която не е преставала от 2001 година насам. Всички казват, че има проблем, но решение не се търси. Всяко предложение бива отхвърлено. Тази мярка ще работи“, категоричен бе той.

По думите му мярката е положителна и за работодателите и за работниците. „Когато един работник отсъства, останалите трябва да изработят и неговата част. Ние настоявахме за далеч по-строги мерки. Най-ниската точка на болничните е от 2012 г. Това показва, че тази мярка е работела. Сега имаме нужда от нова мярка и твърдо стоим зад нея. Такава мярка има в цяла Южна Европа. Трябва да сравняваме не само доходите, а и производителността. Болничните в Европа се облагат с данък, това знаете ли го? Кризата отдавна отмина, време е нещата да си дойдат на мястото. Единици са лекарите, наказани за нередовни болнични и това също трябва да се промени", каза още Желязков.

Димитров допълни, че синдикатите няма да допуснат това да се случи. „Няма полза от тази мярка. Бизнесът трябва да е по-активен и да посочи кой лъже, а не да ощетява работниците“.

Колко ще загубят майките, ако първият ден от болничния не се плаща?

Той прогнозира, че ще има протести заради тази мярка.

„Не е нужно да има напрежение на фона на кризата, която се прогнозира през следващата година“, каза още президентът на КНСБ.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1563 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мнение

2019.11.18 | 10:51

2

Държавата НЕ може да свърши работата на работодателя ! Но и самите работодатели търсят в грешна посока . Нима ако дойде някой болен на работа , и им изпозарази останалите работници , не отидоха ли всичките "графици по дяволите" . Но пък Държавата може да помисли в друга посока ... щекотливо решение , но трябва да ... примерно , така наречените джи-пи-та , да не издават болничен на работник , а това да се прехвърли на "Спешен кабинет" . Е , ще трябва и доста да се увеличи и капацитета и ресурса на спешните , също и надзора им , това си е направо реформа в здравеопазването , на така хем управляващите ще могат да представят че са направили реформа някаква , хем ще има ефект някакъв !

Тиквари

2019.11.15 | 17:32

1

До кога ще си правят експерименти хората. Взимат се болнични защото, съсипаха здравето на хората. До като не изгонят всички няма да спрат. Подиграват се с пенсионерите. Такъв геноцид няма никъде. Ако работиш съзнателно и се осигуряват ти слагат таван на пенсията. С тия действия карат хората да крият доходи. Кой млад човек ще работи и се осигурява като някога някои Горанов по негова преценка ще ти отпуска пенсия.

Добави коментар

Водещи новини