Каракачанов разкри какво поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили

  • 12 ноември 2019 15:52

  • 389
  • 0
Каракачанов разкри какво поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили
© Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността откри международната научна конференция „Дългосрочни перспективи за развитие на средата за сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили“, която се провежда във Военна академия „Г. С. Раковски“. На откриването присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов, висши военни, дипломати и учени.

В словото си министър Каракачанов подчерта, че темата на конференцията е важна и актуална заради провеждания Стратегически преглед на системата за национална сигурност, основан на оценка на средата за сигурност и на задълбочен анализ на способностите на държавата за противодействие на рисковете и заплахите. „Главните рискове и заплахи пред националната и съюзната сигурност като тероризмът, миграционните вълни, дейността на организираната престъпност и хибридните въздействия ще се запазят, като в същото време ще се задълбочат процесите на промяна на глобалната архитектура на сигурността“, посочи министърът на отбраната. „Конфликтите, в които ще се използват въоръжените сили, ще са с бързо адаптиращ се противник, използващ комбинация от високо технологични решения и от нови, постоянно променящи се методи за постигане на целите. Бъдещите конфликти ще се водят във всички домейни на операциите – по суша, вода , въздух, в космическото пространство и в киберпространството. Това поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили, които ще взаимодействат със силите на съюзниците от Алианса“, отбеляза министър Каракачанов. „Отбранителните способности на българските Въоръжени сили трябва да бъдат изграждани в синхрон с развитието на останалите инструменти на националната мощ в политическата, дипломатическата, икономическата и информационната сфера“, категоричен беше министърът на отбраната.

Каракачанов: Отбраната беше подценявана последните 30 години

По време на форума заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов представи доклад на тема „Ролята на науката при планирането на отбраната и Въоръжените сили“. Той посочи, че сложността на процеса налага въвеждането на научния подход при осъществяването на Стратегическия преглед на отбраната в периода 2019-2020 г. „Използването на този подход е предпоставка за осигуряването на обективност и прозрачност, така че направените изводи от анализите да са солиден аргумент за доминиране над политическата целесъобразност и конюнктура“, заяви вицеадмирал Ефтимов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини