Ген. Константин Попов не е оптимист относно скорошно създаване на обща европейска армия

  • 07 ноември 2019 12:17

  • 312
  • 2
Ген. Константин Попов не е оптимист относно скорошно създаване на обща европейска армия
©

Много се говори за това как точно да се изгради европейска отбрана, включително се дискутира въпросът за европейска армия. Аз лично, като отчитам състоянието на Съюза и развитието му, не виждам особено основание на този етап да говорим за обща европейска армия.

Това каза председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов на международната конференция "Европейската отбрана - една цел, много предизвикателства" в София. По думите му, това означава, че гръбнакът на европейската отбрана ще продължат да бъдат националните ни армии. Затова колкото по-модерни и боеспособни армии имаме, толкова по-добре Съюзът ще може да се справя с рисковете и заплахите, заяви Попов, който беше основен говорител на конференцията, организирана от Софийския форум за сигурност, в партньорство с фондацията "Конрад Аденауер" и Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс". В областта на сигурността и отбраната по никакъв начин не трябва да допускаме да се създаде "Европа на две скорости". От една страна всички държави трябва да участват в изграждането на общата система, а от друга - да получават общите и пълни гаранции на Съюза за своята сигурност, изтъкна Константин Попов.

Той открои рискове като нестабилност и военни конфликти в периферията на Европа, организирана престъпност, тероризъм, радикализация, неконтролирана миграция. Сигурността е наша обща задача и цел, и ние, европейците, трябва да търсим нашия общ отговор, подчерта Попов, като добави, че в този смисъл няма нещо по-естествено от това ЕС да се стреми да изгради общи способности и да действа като глобален играч, за да могат европейските граждани да получат повече сигурност.

Същевременно той подчерта, че европейската отбрана не може да се изгражда като отделна или като алтернатива на колективната отбрана в НАТО, и изрази убеждението си, че Алиансът ще остане крайъгълен камък на европейската сигурност и отбрана. Важното е ние да развиваме такива способности, които ще позволят на ЕС да решава въпроси там, където НАТО няма да бъде ангажирана. Попов изтъкна също, че трябва активно да работим за интегрирането на страните от Западните Балкани в общата система за сигурност и отбрана.

Несъмнено рисковете ще бъдат увеличени от навлизането на нови технологии, изкуствения интелект, разработването на автономни системи, и всички ще бъдем поставени пред нови изпитания, заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Той открои като ключово за съдбата на ЕС да бъде изградена обща система за сигурност и отбрана. Божилов също акцентира върху принципа за неразделност на сигурността и отбраната в ЕС - всички държави трябва да получат еднаква степен на сигурност, която Съюзът може да им даде. Необходимо е също, според него, пропорционално и справедливо участие на всички държави, както и взаимно допълване с НАТО.

Последвайте канала на

БТА
312 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
:)))))

2019.11.07 | 15:55

2

А РУМЕН РАДЕВ НЕ Е ОПИТИМИСТ ЗА СКОРОШНО ПОСТРОЯВАНЕ НА КОСМИЧЕСКА БАЗА НА ЛУНАТА....

2019.11.07 | 15:54

1

Е, НЯМА ДА Я СЪЗДАВА ТОЙ, ТАКА ЧЕ ВСЕКИ СИ ИМА МНЕНИЕ.

Добави коментар

Водещи новини