Екатерина Захариева и Сергей Лавров обсъдиха възможности за активизиране на икономическото сътрудничеството между България и Русия

  • 21 октомври 2019 15:57

  • 819
  • 0
Екатерина Захариева и Сергей Лавров обсъдиха възможности за активизиране на икономическото сътрудничеството между България и Русия
©

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която е на посещение в Москва, обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения в сферата на търговията, туризма, културата, образованието.

Визитата на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на е първата на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам.

„Щастлива съм, че съм тук в годината, когато честваме 140 г. от установяването на двустранните дипломатическите отношения между България и Русия. Това е важна година за нас и защото отбелязваме 140 г. от създаването на българската дипломатическа служба. През последните 2 години политическият диалог между нашите страни се възобнови, имаше български посещения на най-високо ниво в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити “, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на преговорите със Сергей Лавров, които се състояха в резиденцията на руското Министерство на външните работи в центъра на Москва.

„Искаме да продължим двустранния диалог, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават на дълбоки исторически традиции, имат културни и духовни корени“, каза Сергей Лавров.

Акцент в разговорите бяха теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието, транспорта.

Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с  2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%.

„За първата половина на тази година  показателите са по-добри, но мисля, че имаме потенциал - особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите – 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 % от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

По отношение на енергетиката Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница -  трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“.

„Днес нашият премиер откри част от трасето на „Балкански поток“. Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 г. тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект“, заяви външният ни министър.

По време на разговора бяха отбелязани и добрите перспективи за сътрудничеството в атомната енергетика, включително по проекта АЕЦ „Белене“. В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската компания „Росатом“.

И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.

„Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.

511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

Според Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на за повишаване на туристическия поток роля ще има и подобряването на транспортните връзки с Русия – чрез  повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки.

Сред основните теми в разговора между двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България – 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас догодина. Сергей Лавров прие поканата да посети България. Той благодари за подкрепата, която българската страна оказва за изучаването на руски език в страната ни.

Двамата  министри се договориха догодина да се състоят консултации между МВнР на двете страни. Сергей Лавров връчи на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот „Българско посолство на Република България в Москва“, с което окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица.

В хода на дискусията външните министри на България и Русия обсъдиха и теми от световния и европейски дневен ред, сред които европейската сигурност, регионалното сътрудничество и ситуацията на Балканите, ситуацията в Сирия след турската военна операция. Захариева и Лавров изразиха безпокойство от липсата на диалог между Белград и Прищина. Външният ни министър изрази и съжаление от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини