Радев и Мицотакис обсъдиха двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа

  • 10 октомври 2019 20:17

  • 509
  • 1
Радев и Мицотакис обсъдиха двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа
©

Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и министър-председателят на Република Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г.. Двамата бяха единодушни, че отчетеното засилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи усилия от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и подкрепа от страна на Европейския съюз за охраната на външните европейски граници. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отново подчерта, че ЕС трябва да изработи план за действие в случай на рязко увеличение на миграционния натиск по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят усилия в тази насока.

Двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната, беше общата позиция на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г.. Двамата постигнаха принципно съгласие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония. Българският президент и гръцкият министър-председател откроиха като общ приоритет укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, които изискват продължаване на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, при изпълнение на критериите за членство и необратимост в процеса на развитие на добросъседски отношения в региона.

Енергийната диверсификация, строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция и транспортната свързаност в региона, също бяха сред акцентите на разговора. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. обсъдиха и възможността българската страна да участва в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата беше коментирана и ескалацията на напрежение в Близкия Изток и беше споделена обща позиция за намирането на мирно решение на кризисната ситуация.

Българският президент е на работно посещение в Гърция за участие в срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе утре в Атина.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
509 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.10 | 20:57

1

Цървул

Добави коментар

Водещи новини