Джема Грозданова: С позицията ни за Македония и Албания демонстрираме национално достойнство

  • 10 октомври 2019 10:21

  • 543
  • 0
© Фейсбук (архив)

Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие, което трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство. Това каза председателят на Външна комисия и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.

Според нея е възможно двете държави Албания и Македония да се разглеждат в пакет, но и поотделно. По думите ѝ шансовете за Северна Македония са по-големи.

"Самочувствието, което се вижда в тази рамкова позиция трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство, което уважаеми "Обединени патриоти" смятам, че е ваша цел. Призовавам ви да не правим импровизации, а да се придържаме към това, по което дълго време работихме", каза още Джема Грозданова. Тя посочи, че досега не е приемана такава позиция. Председателят на външна комисия каза всичко това, тъй като депутатът от БСП Валери Жаблянов и представители на НФСБ възразиха, че не са запознати с декларацията и поискаха почивка.

"Не исках да влизам в хронологията на предложенията за тази декларация и въобще в целия процес по нейната работа. Мислех, че вчера сме се уговорили, разбрали, съгласили. Стигнали до обща позиция след като МС прие една от най-добрите си рамкови позиции до момента по външнополитически въпроси, която не можахме да издържим на напрежението, че все пак ни гледат по телевизора и стигнахме до тази разправия. Няма как да не се спомене, че този процес на работа по този документ започна миналата седмица в понеделник, когато се събрахме представители на всички парламентарни групи", каза още Джема Грозданова. Тя посочи, че Министерство на външните работи е представило проекта на рамкова позиция, като е била разпространена тази позиция с официални писма.

"След това в понеделник около 15.00 ч. беше разпространено от мен проекта на декларация по всички пощи. Искахме тази декларация да бъде приета вчера сутринта преди Министерски съвет, защото това е логиката на парламентаризма. Не можахме да се разберем във времето, защото политическите групи искаха да направят предложения. Събрахме се вчера сутринта на Председателски съвет и решихме, че ще се правят предложения и ще се консултират в рамките на председатели на групи, техни представители и членове на Комисията по външна политика. Дойдоха предложения. Благодаря на групата на "БСП за България" за предолженията, които направи, на "Обединени патриоти", в частност на ВМРО.

Вчера сутринта на председателски съвет НФСБ присъства, но се оказа, че не са чели рамковата позиция. Имате време да я прочетете. Вчера всичко това беше подкрепено, за да може днес да направим така, че най-накрая да излезем с една ясна категорична позиция по тема, по която много от нас сме ангажирани. Някои хора са твърде обсебени от тази тема, други не са, но темата е важна за България. За мен е неприятно, че все още в международните европейски документи се цитира основно срещата на върха в Солун от 2003 г", каза още Грозданова. Според нея срещата в София трябва да влезе в историята."Искам българската роля в целия този процес да се цитира", каза още Джема Грозаданова, цитирана от "Фокус".

Последвайте канала на

Novini.bg
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини