Депутатите от парламентарната регионална комисия посетиха Националното тол управление

  • 03 октомври 2019 19:12

  • 385
  • 0
Депутатите от парламентарната регионална комисия посетиха Националното тол управление
© АПИ

Депутатите от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление посетиха Националното тол управление, за да се запознаят с напредъка по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура".

Демонстрацията е била по покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно. На нея са присъствали заместник-министърът на регионалното развитие и благоуйстроството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е, проф. Олег Асенов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", директорът на Националното тол управление Николай Найденов и началници на отдели на НТУ.

Проф. Олег Асенов е представил контролната видеостена в Центъра за управление на НТУ, чрез която служителите на ИТ отдела следят движението на всички 105 мобилни екипи на т.нар. тол контрол, пунктовете за продажба, стационарните контролни точки. Народните представители посетиха и Центъра за данни, в който са т.нар. елки на тола за изчисление на дължимите тол такси.

Пред народните представители е било демонстрирано в реално време как функционират камерите на контролните точки - мобилни и стационарни, както и възможността да се управляват дистанционно. Депутатите са наблюдавали и как системата прави в реално време 3D лазерно сканиране на пътните превозни средства на магистрала "Струма". На базата на това лазерно сканиране може да се провери дали през съответната контролна точка преминава камион, какви са габаритите му, с колко оси е и т.н.

Депутатите са се запознали и с възможността за купуване на маршрутна карта от терминал за самотаксуване. Вече има ефективна интеграция между тол системата и системата на Агенция "Митници", тества се и взаимодействието с МВР, е обявил още проф. Асенов. Системата наистина е в режим на техническа експлоатация и ние можем да направим всичко по нея, за да започне тя да работи в реален режим на таксуване на база на изминато разстояние, е казал още проф. Асенов.

Депутатите са се интересували дали стационарните контролни точки на тол системата отчитат претоварването на превозните средства и извънгабаритните товари и кой санкционира нарушенията. Проф. Асенов е обяснил, че тол системата засича претоварване, но законодателството не позволява санкционирането да става през електронната система. Затова съвместно с дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" на АПИ е изработен механизъм, по който тези нарушения ще бъдат санкционирани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини