Мария Габриел: Трябва да имаме Европа на талантите, но и Европа на сърцата

  • 30 септември 2019 19:32

  • 1684
  • 31
© Novini.bg

Идвайки насам, си спомням как вървях насам през 2017 година. През тези две години работихме с Вас в сътрудничество и компромис за цифровото бъдеще на Европа. Затова искам да започна с думи на благодарност към всички, с които работихме по тази тема. Надявам се сътрудничеството ни да продължи. Искам да благодаря и на българския министър-председател Бойко Борисов за това, че бях номинирана за втори мандат. Благодаря и на председателя на на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за доверието. Това каза по време на изслушването си в Европейския парламент номинираната за български еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която е кандидат за втори мандат. Встъпителните си думи Габриел каза на български език, предаде репортер на Novini.bg

Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем такова ниво на иновации, наука и спорт, което да бъде на висотата на младите. Ще остана вярна на подхода – хората в центъра на политиката, без разлика на възраст и пол, без разлика на убежденията им, заяви Габриел.

За мен е важно да започна ново партньорство и се надявам то да бъде толкова трайно, колкото предишното. Искам да имаме една по-приобщаваща Европа, да не изоставяме никой от нашите граждани. Ресорът, който иска да ми повери председателят на Европейската комисия, е изцяло новаторски. Тук са включени водещи програми като "Еразъм" и "Хоризонт". Трябва да създадем необходимите взаимодействия, така че те да работят. Трябва да имаме една Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Това са предварителни условия за растежа и устойчивостта, подчерта българският кандидат за еврокомисар.

Европа трябва да запази водещото си място в света в науката, защото САЩ и Китай бързо наваксват. Трябва да развиваме иновативни предприятия. Много е важно да създадем един нов Европейски съвет за иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии. Трябва да променим принципите на споделяне. Важна е геополитическата роля на бъдещия колегиум на комисарите. Би трябвало да имаме своите връзки с партньорсите от Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие. Културата е в основата на общите ни ценности и желанието ни е да поставим в човека в центъра, очерта основните предизвикателства според нея Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Тя посочи, че друго предизвикателство за нея е да се запази предложения бюджет от ЕК за бъдещия финансов период.

Габриел определи мястото на жените, което също е включено в нейния ресор, като много важна тема.

Евродепутати изтъкнаха че в името на ресора ѝ липсват думите култура, образование и наука. Попитана как ще направи така, че да обърне необходимото внимание на всички области, българският кандидат за еврокомисар каза, че името на ресора - "Иновации и младеж", обединени в едно, е огромно предизвикателство. Габриел заяви, че обръща голямо внимание за синергията между култура, образование, младеж, образование спорт и наука и иновации. Посочвайки програмата "Хоризонт Европа", тя каза, че иска да се създаде и европейско пространство за образованието.

Евродепутат напомни, че Европейският парламент е предложил трикратно да се увеличи бюджета за "Еразъм " за следващия период. Габриел изрази подкрепа за това и каза, че иска да говори с министрите на образованието и да се говори, ако трябва, и с тези на финансите. Важно е да има финансиране и за научната дейност и изследванията, и за "Еразъм", която е символ и трябва да е по-приобщаваща. Ще включва всякакви мерки, за да е по-приобщаваща. Преподаването на езици е много важно, изтъкна Габриел. Тя иска един екологичен "Еразъм", да се изпрати посланието, че околната среда трябва да се опази и да има конкретни действия.

Попитана за разногласията между Съвета, който ще иска парите за "Хоризонт" да са по-малко, и Европейския парламент и на коя страна ще застане, тя каза, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличаване на парите за "Хоризонт", който не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова тправи призив към научната общност да се присъедини към усилията и да опита да максимизира шансовете си.

Българският кандидат за еврокомисар подчерта, че е много важно да се разработи осведомителна кампания, за да се срещне науката с гражданите и ще организира инициативата "Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата".

Европейският парламент иска 120 млрд. евро за "Хоризонт Европа", но ролята сега е на държавите членки, посочи евродепутат и попита как Габриел възнамерява да ги убеди да се съгласят. Габриел повтори, че трябва да си дадем сметка, че ако не инвестираме сега, Европа рискува да е озове в необратима ситуация.

Европа вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс. САЩ и Китай са основните ѝ конкуренти и липсата на инвестиции в образование и т.н. е вредна и това е лошо и за научно-изследователските компании. 317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите, коментира тя.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова коментира темата за образованието на ромите. Тя посочи, че сегрегацията е в друг ресор, но обърна внимание, че трябва да се експериментира повече, имайки предвид проект за нови приобщаващи училища. Това може би да е основа, върху която да надграждаме. Бъдещият еврокомисар изрази надежда да се срещне с представители на европейските университети. Ако те се грижат за познанията и резултатите, ще има напредък, каза Габриел. Тя даде заявка да организира конференция за обобщаване на резултатите от образованието.

Габриел каза още, че има за цел 35% от бюджета да е за климата и 30% при "Хоризонт 2020". При "Хоризонт Европа" трябва да има подобрения. „Да се обърне внимание на всички, които участват в оценката, да предоставят по-качествени данни за мониторинг при подготвянето на проектите. Важно е, когато нещо не действа, да се намесим максимално бързо“, каза тя.

„Ако искаме да извършим климатичния преход, това няма да стане без иновации, ще подкрепя всички проекти в решения, които все още липсват, които да са и финансово подплатени“, допълни Габриел.

Габриел заяви, че иска да допринесе за нов живот на европейските научни изследвания. „Европейският научно-изследователски съвет е пример за мярка срещу "изтичането на мозъци". Тя посочи, че в някои части на Европа има изоставане в иновациите. „При преговорите за "Хоризонт Европа" ще проучва във връзка със стипендиите "Мария Кюри" дали може да има финансова възможност за лицата, които искат да се върнат в страните по произход. Има такъв пилотен проект“, каза кандидатът за еврокомисар.

За "Хоризонт Европа" Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова заяви, че държавите трябва да се насърчават да участват и когато има повече проекти за побратимяване и сътрудничество, това води до резултати.

Според нея има нужда страните от ЕС-13 да получават повече техническа помощ. Тя увери, че ще подкрепи инструмент за подпомагане на политиката, включващ работа с конкретна държава по конкретни предизвикателства, да се събират добри практики от другите държави.

Европейските университети ще дадат една от пистите за признаване на квалификации, това трябва да стане до 2025 г. Друга цел е до 2021 г да има електронна европейска студентска карта.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която е предложена да отговаря за младежта и иновациите, трябва да отговори на 25 въпроса на евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. По-рано Габриел отговори писмено на 17 въпроса. В отговорите си тя посочва, че в работата си в Европейската комисия под ръководството на председателя Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.

Габриел обещава, ако бъде избрана, да работи за въвеждането на европейска студентска книжка. Тя отбелязва необходимостта от отпадане на пречките пред младите европейци да пътуват и учат навсякъде в ЕС. Моя основна цел е повече младежи да се възползват от програмите на ЕС при равно участие, добавя кандидатът.

Габриел допълва, че запазването на европейското културно наследство, включително в цифров вид, ще бъде сред основните ѝ цели. Тя се обявява за истински напредък в пресичането на предварителното уреждане на спортни срещи. Спортната индустрия е важен работодател и допринася за икономиката, отчита тя.

Българският кандидат изразява подкрепа за осигуряването на широк хоризонт за европейските учени, от чиито открития зависи и икономическият напредък. Габриел уточнява, че постигането на целите на ЕС за опазването на природата изисква и усилията на научните среди.

Оценката от днешното изслушване ще бъде определена най-рано през нощта срещу вторник. Ако кандидат за еврокомисар бъде оценен положително от 2/3 от водещите евродепутати в изпитната комисия, изслушването е приключено. В случай, че са необходими доуточнения, евродепутатите могат да изпратят нови писмени въпроси. Ако даден кандидат не събере необходимата подкрепа, решението ще трябва да се вземе с гласуване с обикновено мнозинство от всички евродепутати в съответната парламентарна комисия. Гласуването на целия състав на новата ЕК се очаква на 23 октомври. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1684 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
.

2019.09.30 | 22:35

12

Бла-бла-бла, много думи без нищо да каже!

ей, шут

2019.10.01 | 16:51

31

Добре познаваш комунистическите школи. Учил си там. Сто на сто сега си върло демократично седесарче или адепт на либералната икономика. Там сте всички налапали се от "прехода" дърти комундета и децата им, завършили английската гимназия. Ама от крадени пари се не харосва, да знаеш.

kik

2019.10.01 | 00:11

20

Do sme6nik. Muhlio izrodqsal. Kak moje balgariq da u4ingermaniq? Kolko e min zaplata i kolko e pensoqta v germaniq be idiot?

смешник

2019.09.30 | 22:47

14

Въобще не си я слушал! Отговорите и са много конкретни и обосновани. Това не ти е апаратното говорене на комунягите! Затова и не ги избират в ръководството. Бла- бла- бла се учи в партийните ком. школи.

Momchil

2019.09.30 | 22:44

13

Kakvo q pokazvate tazi tupa leika, pokajete kakvo stava pred parlamenta, kupeni medii, skoro shopara Peevski shte go rejem na parcheta pred parlamenta

споко бе

2019.10.01 | 16:42

30

След "чумата" по странджанските козички и овчици, по стотиците хиляди прасета, сега била дошла поредната чума - птичи грип. Та, споко, че чЕкаш...

kik

2019.10.01 | 00:13

21

Propusna go 4umata toq Peevski...

kik

2019.10.01 | 00:07

19

Az ne moga da razbera kakvi tapaci q slu6at taq balgarka. Kato gledam kakva darjava ste izgradili balgariq i se 4udq koi idiot 6te vi slu6a. Slu6am i ne vqrvam na o4ite si. Maiko mila..... Zaplati...Pensii balgarski.... kakvi o4i imate da se poqvqvate c evroparlamenta izrodi? Ne vi li e sram????

явно

2019.10.01 | 16:32

29

Не си българин, макар и роден и отгледан от България, а после избягал, отишъл да яде чуждия хляб. Мразиш България, като всеки готованец, не получил желаното от нея.

Но за съжаление за всичко, което казваш си прав.
Едно си сбъркал, обаче - ИЗРОД си ти и децата ти (ако ги имаш, де)

2019.10.01 | 02:25

24

ахахахаха пълниш ми душата с коментари

Факю герберска мършо

2019.10.01 | 02:40

25

Боклуци мръсни герберски еврейски соросоиди изроди. Каквито и напудрени речи да изнасяте Брюксел ви се смее на простотията и ви знае ос.раните дирници. Една окрадена и затъваща държава.

поредната еврокалинка

2019.10.01 | 16:26

28

Бе какъв е този ресор "Иновации и младеж"????????????????????????????? Ба си аморфната тъпотия! Само за младежи ли ще са иновациите? Или само младежите правят иновации?! Тая ли е изменила предишното му име, защото там тя нищо не може да направи, както нищо не направи за "цифровото бъдеще". По-точно е ресорът да се назове "Връзкарството на лаиците"

Чакайте страшния съд герберасти крадливи.

2019.10.01 | 02:46

26

А Европа на заплатите , кога ще имаме и ще имаме ли изобщо преди второто пришествие , за един приятел питам.

vmn

2019.10.01 | 02:53

27

Мухахахаххахааа - право в целта пич.. :)

2019.10.01 | 02:22

23

и на майка и п.у.т.к.а.т.а. гугудкина

2019.10.01 | 01:06

22

и на майка и п.у.т.к.а.т.а

2019.10.01 | 00:06

18

На тая селска патка хората и казаха, че може да говори на родния си език, и тя явно говори, но не на български. Защото имаше превод на български. Сега разбрахте ли за последно какво-що?!

Тя отговаря блестящо

2019.09.30 | 21:37

8

А тук един кърваво- червен неграмотен трол не различава английския от френски език! Всички постове са негови! Ганьоо, Ганьоо и си мързелив, и си некадърен, и най вече мързелив! Тръцкай в панелката от времето на соца, останала ти от родителите и не цвъкай идиотизми, че се излагаш, манго!

Ало

2019.09.30 | 23:00

17

папур

Хаха

2019.09.30 | 22:58

16

Европа на мигрантите хаха

Добави коментар

Водещи новини