ВМРО и НФСБ подкрепиха исканията на медицинските сестри

  • 26 септември 2019 14:23

  • 433
  • 0
ВМРО и НФСБ подкрепиха исканията на медицинските сестри
© ВМРО

Имате нашата подкрепа за решаване на проблема с Вашите заплати. Във вторник на заседание на парламентарната група на „Обединени патриоти“ ще вземем решение за конкретните действия, а нашите депутати в Комисията по здравеопазване ще продължат диалога по темата, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Това заяви съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов на среща с представители на протестиращите медицински сестри в Народното събрание.

На срещата със сестрите присъстваха още и депутатите от ОП Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, д-р Калин Поповски, Александър Сабанов и Красимир Богданов, Валентин Касабов, Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски.

Проблемът със заплащането на специалистите по здравни грижи е сериозен, най-значителен е при болниците, които са търговски дружества и не получават допълнително финансиране от  държавата, посочи д-р Калин Поповски.

Всяка година на Здравната каса се гласува един значително увеличен бюджет, но разходите са огромни, покриват  се други дупки и това много често е за сметка на заплатите на медицинските сестри. Здравните пътеки са недофинансирани и затова средствата за заплати отиват за други разходи и не стигат за достойно заплащане на труда Ви, каза още д-р Поповски и обяви, че ВМРО ще търси различни начини за решаване на проблема със заплатите на сестрите, но трайното решаване на проблема е в смяната на здравния модел, останалото са частични решения.

На срещата медицинските сестри потърсиха подкрепа от ПГ на „Обединени патриоти“ за решаване на въпроса със заплатите, като част от исканията им са да има гарантирано минимално заплащане и задължителен колективен трудов договор, тъй като в момента работодателят не е длъжен да го подписва.

От своя страна медицинските сестри заявиха и своето искане Народното събрание да приеме Закона за съсловните организации, чрез който ще бъдат защитени правата им и ясно ще бъдат разписани техните отговорности и получиха подкрепа от патриотите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини