Без задължително намаляване на присъдата при призната вина за тежки престъпления, реши парламентът

  • 25 септември 2019 12:04

  • 994
  • 0
 Без задължително намаляване на присъдата при призната вина за тежки престъпления, реши парламентът
© Novini.bg

При определяне на наказанието за умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване съдът да прецени дали е допустимо да има редукция на наказанието, и ако е допустимо, тя да не бъде повече от 1/5 от размера му. Това реши на първо четене парламентът, като прие изменение и допълнение на Наказателния кодекс /НК/, внесени от ГЕРБ.

"За" бяха 97 депутати, 62-ма бяха срещу поправките, като левицата поиска те да бъдат оттеглени.

Целта на измененията е да се запази институтът на съкратеното съдебно следствие, за да се съхрани съществуващата до момента бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде на съда правото на преценка при определяне на наказанието, предвиждат текстовете.

Въвежда се и аналогично правно решение относно двете най-тежки наказания в българската правна система - доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, като се предвижда съдът да има възможност на преценка при определяне на размера на наказанията.

Със законопроекта се въвеждат и изискванията на директива на Европейския парламент и на Съвета на ЕС относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза по наказателноправен ред, като се предвижда наказанието за длъжностно присвояване да се налага и когато деянието е извършено от чуждо длъжностно лице.

Предлага се в заключителните разпоредби, чрез допълнение на чл. 411а от Наказателно-процесуалния кодекс, на Специализирания наказателен съд, с оглед на неговата компетентност, да бъдат подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура.

Според БСП приемането на промените е грешка и размива гласуваните по-рано в НПК текстове, свързани с отмяната на съкратеното производство. Крум Зарков припомни, че промените не са срещнали подкрепата и на главния прокурор при обсъждането им в правната комисия.

Прекомерното ограничаване на приложното поле на съкратеното следствие ще ни върне в годините назад, когато такива дела се прекратяваха поради изтекла давност, извършителите не биваха наказвани, отговори Красимир Ципов от ГЕРБ.

Обществото очаква решение дейците на тежки престъпления да получат заслуженото наказание; то трябва да изпълни по същество очакванията на тези хора, които са пострадали, на близките на пострадали от тежки престъпления, смята Ципов.

Ако търсим ефективно правно решение, трябва да премахнем политическото състезание. От ГЕРБ не тръгнахме да разкарваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзява народният представител, отговори на левицата министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. Той изтъкна, че вносителите се опитват да дадат правната алтернатива в наказателно-правния контекст.

Големият дебат в този момент би трябвало да е дали продължаваме да се доверяваме на съда в работата му по определяне на наказанието, подчерта министърът.

Лидерът на социалистите Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за поиска Кирилов да се извини на близките на жертви на престъпления за думите си, че ги разкарват насам-натам, за да просълзят народният представител, и настоя законопроектът да бъде оттеглен.

В рамките на няма и час приехме закон, с който се отменя съкратеното следствие, а с друг след това го връщаме, обобщи Нинова. Вкарвате ни в правен абсурд, държите се политически лицемерно, заяви тя.

Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок, само че бързината на процеса не зависи от съдиите, а от тази зала, какви закони ще напишем, какви ще са давностните срокове, коментира Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за мотивите на вносителите. Имаме вяра в съда, но той работи по законите, които сме направили, посочи тя.

Не смятам да коментирам обвиненията на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, тя дори не е разбрала какво дебатираме, каза пред журналисти в НС правосъдният министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. Ние не сме на комсомолско състезание, този дебат трябва да е сериозен, вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство, допълни Кирилов.

Последвайте канала на

БТА
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини