Падането на санкциите срещу Русия не е по силите на България, заяви Борисов

  • 20 септември 2019 11:37

  • 3362
  • 8
© parliament.bg

Имаше такъв период и тогава не знаехме какъв е ескалационният индекс. Нямахме подписан договор да знаем каква е цената и колко ще се оскъпи във времето, затова бяхме против. Това каза по време на парламентарния контрол премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по повод проекта АЕЦ "Белене" в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев относно националната политика на правителството на Република България за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

За момента са подадени 12-13 оферти, но няколко от тях наистина заслужават нашето внимание. В момента хипотезата е съвсем различна. Имаме два български реактора и към тях се присъединяват "Росатом", "Дженерал Електрик", държавната компания на Франция и една френска компания. Дали държавата да участва в проекта - решението ще бъде за 10 години напред и ще го вземе парламентът, заяви Борисов.

Знаете защо "Южен поток" беше спрян. На практика огромният натиск на САЩ и на държавите от Западна Европа и срещу "Южен поток", и срещу "Северен поток" го правеха невъзможен. Огромни усилия положихме и с руския премиер Медведев и с президента Путин, и в момента проектът "Турски поток" стартира. Както ми каза финансовият министър, най-малкото ДДС ще прибираме от него. Проектът е ключов и го наричаме "Балкански", защото минава през няколко държави в региона, а и тази дума в Европа се приема много позитивно, посочи министър-председателят.

С Русия имаме добри отношения, каквито имаме с всички страни в Европа. Стараем са да имаме балансирани отношения, коментира Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Кутев каза, че България може да постъпи като Франция и подобно на френския парламент, българският да обяви, че не подкрепя санкциите срещу Русия. По въпроса за санкциите Борисов отговори: "Нека нашият председател се срещне с нашите коалиционни партньори и да разговаря с тях. Ако имаме общо мнение парламентът може да се вземе самостоятелно решение, каквото трябва, но първо говорете с тях".

Въпросът със санкциите не е по силите на България. Ако някой си мисли, че може да го придвижи и да паднат санкции, заблуждава хората. Много хора се изказват за отпадане на санкциите, но в Съвета на Европа абсолютно всички гласуват против. Мисля, че отношенията между Русия и Украйна лека-полека се нормализират. Ако се спазват Минските споразумения, санкциите ще паднат. Дано по-нататък вие го направите, но да кажа, че ще го направим сега, е наивно, обърна се министър-председателят към социалиста.

Дори този поток нямаше да стане, ако не го бяхме избродирали – гросмайсторски ход, както каза руският посланик. Нека да оценим това, което е направено досега. Докато важат санкциите, нашите интереси са ограничени. Иначе много добри възможности има. Догодина се подготвя посещение на руския президент и може да се работи още по подобряване на отношенията. Винаги сме казвали, че нашите стратегически партньори са Европейският съюз и НАТО, но развиваме и отношенията ни с Русия. Прагматично, точно, в рамките на взаимната изгода продължаваме да работим нататък, каза още премиерът.

По думите на Антон Кутев политиката на България към Русия е непоследователна, което според него вреди на двустранните отношения.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3362 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.09.20 | 18:00

7

Гербераст ли си ? Това означава , че си алчен крадец , лъжец, мутропрестъпник , бивш комунист и милиционер , предател , русофоб , дупедавец , самовлюбен налцис , наглец и разбира се проста тиква !

Юурий

2019.09.21 | 05:32

8

А ти какъв си? Какви са ти идеите? Коя партия олицетворява твоето виждане за развитието на България? Ако не си платен ТРОЛ ,ще отговориш .

Излизането на България от санкциите

2019.09.20 | 14:12

6

дали е по силите ти, дyпе седесарско осрано, не е нали, защото си пряко разпореждане на Белия дом, доларова ку.рво.

ммммм

2019.09.20 | 14:07

5

"Падането на санкциите срещу Русия не е по силите на България, заяви Борисов"
////

Това причина ли е да гласувате за тяхното налагане? А?

2019.09.20 | 13:22

3

Санкциите пазят България от съветска окупация.

Циганин

2019.09.20 | 14:00

4

Сега сте под циканска окупация и скоро ще клецема и вас.

степан

2019.09.20 | 13:21

2

Още на първата санкция и аут .

2019.09.20 | 13:14

1

И НЕ Е В ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини