Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора

  • 18 септември 2019 07:30

  • 334
  • 0
Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора
© Novini.bg

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет. Предложените изменения и допълнения в Закона за борба с трафика на хора са продиктувани от необходимостта за спазване на международните правни инструменти, по които България е страна, както и от нуждата да се отстранят противоречия в разпоредби, които практиката е доказала за неприложими.

Промените са свързани с развитието в институционалната рамка за противодействие на трафика на хора, както и с приетия от Министерски съвет Национален механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик. Друга част от измененията касаят привеждане на националното законодателство с изискванията на международните правни норми. Те касаят още и закрилата за жертвите.

Според вносителите приемането на предложения законопроект ще доведе до по-голяма яснота при прилагането на разпоредбите на закона, до осигуряване на прозрачност на извършвания контрол върху дейностите, регламентирани с него, и до изпълнение на ангажиментите на страната ни по прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора. Депутатите ще се занимаят на първо четене и с промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Проектът е изготвен във връзка с необходимостта от прецизиране на текстовете, касаещи продажбата на билети за спортни мероприятия. Предлаганите за отмяна текстове са част от пакета мерки, които бяха заложени в закона с цел превенция на противообществените прояви.

Законопроектът предлага отмяната на текстове, отнасящи се до забрана за продажба на билети на каса в деня на провеждане на спортното мероприятие, когато то е определено като мероприятия с висок риск. Към момента след последваща оценка на въздействие на нормата, тя се оказва неефективна и създава потенциална възможност да ескалира безредици.

На вниманието на депутатите ще бъде поставен и законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини