Екатерина Захариева потвърди подкрепата за европейското бъдеще на Албания

  • 17 септември 2019 18:31

  • 510
  • 1
Екатерина Захариева потвърди подкрепата за европейското бъдеще на Албания
© Пресцентър МВнР

Вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на потвърди подкрепата на България за европейското бъдеще на Албания и Република Северна Македония по време на среща с албански депутати днес.

,,Ние сме едни от най-големите поддръжници на идеята Албания и Република Северна Македония да започнат преговори с Европейския съюз през октомври. Ще бъде историческа грешка, ако страните бъдат разделени'', заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на среща с председателя на Комисията за външна политика в парламента на Албания Мими Кодели.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Мими Кодели обсъдиха законодателните промени в Албания, европейската интеграция на страните от Западните Балкани, инфраструктурното развитие на региона и двустранните отношения между страните ни.

Външният ни министър изрази и очакванията за пълно прилагане на приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства, което да даде възможност на българското малцинство в Албания да изучава майчиния си език.

Мими Кодели благодари за подкрепата ни за европейската интеграция на Албания, както и за предоставянето на финансиране по линия на Официалната помощ за развитие.

Тази година България чрез Министерството на външните работи финансира проект за строителство на пътища между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 000 лв. Проектът, който е най-големият, реализиран някога със средства от Официалната помощ за развитие на България, трябва да даде на жителите на двете населени места по-лесен достъп до образователните центрове, административни услуги и медицинска помощ.

Министър Захариева подчерта, че България и Република Северна Македония ще работят с Албания в тясно сътрудничество по време на съвместното си председателството на Берлинския процес. Тя поздрави Мими Кодели за предстоящото от страна на Албания председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2020 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.17 | 20:53

1

da bre grobarskite prestapnici vinagi sa podkrepiali musulmanite i manafite no taka e manafite sa nujni za da shibat pederasire kato tiah.

Добави коментар

Водещи новини