НСОРБ поиска законови промени, с които да се регламентира назначаването на кметски наместници в местата с под 350 жители

  • 12 септември 2019 17:40

  • 338
  • 0
НСОРБ поиска законови промени, с които да се регламентира назначаването на кметски наместници в местата с под 350 жители
©

НСОРБ поиска законови промени, с които да се регламентира назначаването на кметски наместници в местата с под 350 жители, съобщиха от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според предложението, направено по време на заседание на комисията уреждането на правния статут на кметствата, в които няма да се провеждат избори за кметове, може да стане с промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Нормативната промяна следва да позволи на общинските съвети да назначават кметски наместници в местата, където не са проведени избори. Народните представители са заявили принципна подкрепа за предложеното решение. Председателят на Kомисията по регионална политика, благоустpойство и местно самоуправление Искрен Веселинов е предложил народните представители да обсъдят промените в рамките на политическата сила, която представляват и в най-кратък срок да оформят общ законопроект.

По данни на ЦИК през 2019 г. местни избори няма да се проведат в 1222 кметства в страната поради наличието на население под установения в чл. 16, ал.1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАTУРБ) минимум от 350 души. В същото време, в тези населени места няма да могат да бъдат назначени и кметски наместници, посочват от комисията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини