Каракачанов: "Бъди войник" има за цел да извади армията пред обществото, за да се ориентират младите и към военната професия

  • 10 септември 2019 15:49

  • 556
  • 4
Каракачанов: "Бъди войник" има за цел да извади армията пред обществото, за да се ориентират младите и към военната професия
© Булфото (архив)

Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата авиация, сухопътна техника и кораби от флота. Това заяви днес в пресклуба на БТА в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, който пристигна в града, за да участва в националната кампания "Бъди войник".

Във въоръжените сили след безотговорното и неразумно решение през 2007 г. да се премахне наборната военна служба и да се премине на професионална служба, от 2008 г. до миналата година имахме проблеми с окомплектоването на личния състав, посочи той.

Над 5600 души бе некомплект в Българската армия, уточни Каракачанов.

"Кампанията на Министерството на отбраната "Бъди войник" има за цел "да извади" армията пред обществото, за да се ориентират младите хора и към военната професия. Не може да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото. Младото поколение българи нямат представа за армията", смята министърът на отбраната.

"След също неправилното решение през 2009-2010 г. за предислокация на военните сили - военните поделения бяха предислоцирани предимно в Централна и Южна България - има цели региони в страната, в които българският гражданин не е виждал мъж или жена във военна униформа. Нямат допир, дори бегла представа от военната професия. С кампанията идеята е да представим армията", поясни Каракачанов.

Днес в Плевен има щандове на видовете въоръжени сили, на военните училища, за да могат хората, които проявяват интерес на място да получат необходимата информация. Показано е въоръжение и бойна техника, ще има демонстрации. Първата ще бъде на ВВС от базата в Долна Митрополия - два самолета ще изпълнят фигури в небето над Плевен в 16.30 часа, след което след 17.00 часа Специалните сили ще направят демонстрации, поясни военният министър.

Има ефект от тази кампания, защото след около 25 години експерименти с армията - предимно с това да се реже съществуваща техника, да се съкращава личен състав, много - включително млади офицери - бяха демотивирани и напуснаха въоръжените сили, подчерта той.

"Моята амбиция като министър на отбраната е, че не само няма да позволя да се реже нещо. Това, което може да бъде ползвано ще бъде ремонтирано, модернизирано и използвано, защото е много по-лесно да ремонтираш един самолет, отколкото да купиш нов. Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата не само авиация, на сухопътна техника и кораби от флота", изтъкна Каракачанов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
556 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.09.10 | 16:56

4

от статията , както и от снимката, както и от сайта ви лъха на говна

тюфлек

2019.09.10 | 16:29

3

тюфлек войводата срам за великата организация вмро. всички войводи и четници на вмро ще се обърнат в гроба ако го знаят тоя пишман войвода какви ги дела.

????

2019.09.10 | 16:02

2

Не го СНИМАЙТЕ повече този "министър",ТОЙ с ВИЗИЯТА си отвърщава младежите ни от АРМИЯТА!!!

2019.09.10 | 15:58

1

без наборна военна служба какво ще възстановиш бе клепоуха св.иня малоумна ? и срещу кого ще воюва тази армия срещу руснаците ли бе тъ.пун.гер пр.ост?8

Добави коментар

Водещи новини