Кандидат-кметът арх. Игнатов: Искаме виртуална София, не висене по гишетата

  • 05 септември 2019 13:06

  • 1653
  • 6
© Булфото

Борислав ИгнатовБорислав ИгнатовБорислав Игнатов е български архитект, председател на Управителния съвет на Камара на е роден във Варна. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Градоустройство през 1995 г. През 1999-та продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. Работил е дълги години в САЩ и Китай. На предстоящите местни избори ще бъде кандидат за кмет на София от „Демократична България“. Пред Novini.bg той коментира вижданията си за промените в столицата.

Арх. Игнатов, кой Ви покани за кандидат-кмет на София?

Поканата дойде от „Демократична България“. С тях имахме дълги разговори и достигнахме до извода, че нашите цели съвпадат. Ние искаме да предложим алтернатива на хората, да видят, че могат да гласуват за коренна промяна в общината. За дигитализация, за услуги, за които не ги разкарват по гишетата и разбира се да можем да въведем правилно отношение към хората от общината.

Готови ли сте вече с екипа си? Откъде ще дойде промяната?

Основният инструмент, който ще заложим е дигитализация. Много хора говорят за това, но ние имаме експертизата. Това е инструментът, който ще позволи пълна прозрачност в изразходването на средствата. Това са неща, които обещаваме в рамките на един мандат.

Като председател на Камарата на архитектите хората очакват от Вас предимно предложения за промяна на инфраструктурата.

Решението в тази насока е само едно – незабавна промяна на Oбщия устройствен план (ОУП). Това трябва да се направи с участието на хората, те са тези, които да казват какво да се случи – къде да има детски градини, паркове. Ще получаваме предложения виртуално, от дома си дори, а не на някакви събрания, псевдообсъждания, да се разлепват някакви бележки по входове. А дори и да отидеш на обсъжданията, никой не взема предвид твоето мнение. Ние ще обърнем това. В момента има лоша практика – ОУП всъщност не се приема от Столична община, а от Министерския съвет, а текстовата част от Народното събрание, което е много пречещо на града така, че той да се развива със съвременни темпове.

Намираме се в Борисовата градина, където, някак символично, беше обявена и Вашата кандидатура? Как виждате промяната на това ключово място?

Основният проблем на София е мръсният въздух. С него е свързано цялата система от зелени паркове, връзка с планина и цялата политика с борбата със замърсителите. Не случайно започнахме и оттук. Това е емблемата на София, нейното най-голямо богатство. Виждам  развитието на Борисовата градина като един съвременен парк, който да е пригоден и за майки с деца и инвалидни колички и за всички хора и той (бел.ред. паркът) да е максимално отворен от всички части. За съжаление голяма част е недостъпна и заета от неприсъщи дейности. Всичко това трябва да бъде поправено.

В предизборната си платформа засягате и темата за „Топлофикация“. Смятате ли, че може да има ревизия и да се наруши монополът?

Друг голям приоритет е ревизия на всички общински дружества и особено на „Топлофикация“, което е най-задлъжнялото. Там трябва да се предприемат незабавни мерки за неговото оздравяване, знаете, то се управлява от кръгове на Ковачки, но никой не е предприел истински действия. Ние ще оправим това, тъй като този вид топлинна енергия е важна за чистия въздух и трябва да направим така, че „Топлофикация“ да се оздрави, колкото се може повече хора да се свържат към нея и да имаме един по-чист въздух, но това минава през едно истинско добро управление. 

Вие споменахте чистия въздух, кажете нещо конкретно в тази насока!

Чистият въздух се състои от две компоненти – за да го имаме, трябва да намалим мръсния и да увеличим залесяването. Единственият и най-добрият начин е чрез създаване на нови паркове и залесяване по продължение на артерии и пътни възли. Това са все общински земи, където няма дървета. Ако ни бъде гласувано доверие, ще засадим едно дърво за всеки глас. По приблизителни очаквания това са около 400 000 дървета през следващия мандат. Има място за тях – под Витошката яка, Околовръстното шосе.  При замърсяването са три компоненти – транспортът е постоянен замърсител. Другият компонент е битовото отопление, което е свързано пряко с топлофикация и газификация или друг вид алтернативи. Третият компонент е индустриалното замърсяване. Имаме категорична позиция да спрем проекта за изгаряне на отпадъци в „Топлофикация“. И така е прекалено лошо положението. Отпадъците, които се горят в битовите печки, също ще бъдат контролирани чрез създаване на сензори за задимяване и контрол чрез проверки.

Вечно актуална тема в столицата е недостигът на места в яслите и детските градини. Вашата идея е в новите бизнес сгради да има такива пространства. Събрали ли сте отзиви по въпроса?

Идеята е въобще в новите сгради да се осигуряват такива помещения в партерите, още в проект. Има всякакви умувания, че това не може да се случи, напротив – координирано е с наредбата на Министерство на здравеопазването. Това е основен начин да преборим и трафика. Малко хора си дават сметка, че сутрешният трафик през учебната година в голямата си част семейства с деца водят децата си в съседен район, което създава трафик и губи време, и създава замърсяване. В рамките на една година този проблем може да бъде решен.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1653 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.09.05 | 17:38

6

а , който няма интернет какво правим с тези виртуални гишета бе пе.д.ераст цайсат ?

Демократ

2019.09.05 | 16:57

5

Никога няма да гласувам за рушителитешите на София и Бългатия. Дано игнатпе със свояя птогесионализую спасо Догия.

Искаме крадците от ремонтите

2019.09.05 | 15:19

1

обесени по дърветата. Фъндъкова - за разтуха на тъмничарите в Сливенския пандиз.

DEA

2019.09.05 | 16:55

4

mi to nema tolkos durveta v sofia dagi pobere

auuu

2019.09.05 | 16:35

3

скоро не бях виждал нещо да ми напомня на (гестапо)
тъмнина зад очите

...

2019.09.05 | 16:22

2

Виртуална разходка за 2 сладоледа ще ти направи племенника ми 4-ти за 5-ти клас , Събери зелени ,червени ,сини и други баби и реститутки и ги тури на "мавзолея" да духат при мъгла . Транспорта го остави на мира !

Добави коментар

Водещи новини