БСП иска задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента

  • 05 септември 2019 13:00

  • 622
  • 2
БСП иска задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента
© БСП

„ПГ на „БСП за България“ внася промени в Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, с които да задължи министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента, за да дава отчет за работата на правителството и за изпълнението на неговите приоритети."

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ н НС на БСП Крум Зарков. Той обясни, че предложението е да се възстанови т.нар. „блиц-контрол“, който е съществувал в предишното и по-предишното НС. По думите му в тази процедура, в последните до 2 часа на заседанието, всяка първа сряда на месеца, министър-председателят и зам.министър-председателите се явяват, за да отговарят на въпросите на народните представители от всички парламентарни групи. Зарков допълни, че когато по уважителни причини не могат да направят това, председателят на НС трябва да уговори с тях дата, на която те да отговорят на тези въпроси. „Това е особено важно, за да се възстанови истинската контролна функция на парламента“, категоричен бе социалистът. Той припомни, че БСП е застъпвала тази позиция още в началото на работата на НС, когато това постижение на българската парламентарна демокрация е било отменено. Зарков обясни, че мотивите тогава са били, няколко. Той обясни, че един от тях е бил, че министър- председателят така или иначе можем да го питаме в редовния парламентарен контрол. „Практиката показва обаче, че с трикове на разпределяне на ресори, както и пазен от председателството на парламента, той се е явил едва няколко пъти“, коментира социалистът. Той допълни, че друг аргумент е бил, че и без това всичко е толкова публично и прозрачно-журналистите питат министрите за всичко и всичко е ясно. Зарков заяви, че оттогава сме станали свидетели на странни практики – пресконференции без преса, брифинги с изключени микрофони.

„Ние, като опозиция, трябва да направим възможното нито един въпрос, който касае българите, да не бъде пренебрегнат и въпросите да бъдат поставени“, заключи Крум Зарков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
622 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.09.05 | 20:27

2

В кой парламент да идва? В този, кoйтo червените крадци не идваха месеци наред ли?!

Ай сиктир, бе бесепарски боклуци, кирливи!
Премиерът да не е селянин като Импексовата Лайнометка, да си губи времето с вас кръчмарски скандалджии и сеирджии да ви е.ба майката комунделска олигофренска!

Белене за БСП! Там ви е мястото , Антибългари гнусни!

2019.09.05 | 13:17

1

А КАКВО ДА ПРАВИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ,ДА СЕ УКРИВА КАТО ДИВЕРСАНТ ЛИ?ИМА ЕДНО НЕЩО КОЕТО СЕ КАЗВА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ И АКО НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ,ТО ПОНЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО ПРЕМИЕРА ДА СИ ПОКАЗВА НОСА И ТАМ ПОНЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.

Добави коментар

Водещи новини