Диана Ковачева: Омбудсманът ще е там, където са гражданите и техните проблеми

  • 05 септември 2019 10:48

  • 919
  • 1
©

Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам. Ангажирам се с това мои основни задължения да бъдат гражданите и техните права и свободи. Омбудсманът ще е там, където са проблемите на гражданите, там където има нарушени права. Всички хора са раждат свободни и с права. Разчитам на институциите, разчитам на народните представители и на парламента. Това заяви Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент от трибуната в Народното събрание минути след като положи клетва като временно изпълняващ длъжността на омбудсман на Република България.

"Широкият правозащитен мандат на омбудсмана е в съответстиве с най-високите правозащитни стандарти, определени от ООН. Тази година инстиутцията на омбудсмана получи признание. За мен това не е първия ден в институцията. Наясно съм, че насърчаването и защитата на основните права и свободи на гражданите е доста широко понятие.", допълни Ковачева. Тя заяви, че разчита на сътрудничеството на всички институции. Тя посочи, че залага на приемствеността, активността, добронамереността и безпристрастността със съзнанието, че омбусманът е винаги на страната на гражданите. "Благодаря ви за доверието", обърна се тя към народните представители.

 Съгласно Закона за омбудсмана при встъпването си в длъжност общественият защитник полага клетва пред Народното събрание със следното съдържание: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интерисите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа и да защитавам правата и свободите на гражданите. Заклех се“. Полагането на клетва и встъпването в длъжност на Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент се налага след като във вчерашния ден бе обявена оставката на досегашния обществен защитник Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Тя подаде оставка заради включването си в кметската надпревара за София. По закон до избора на нов омбудсман заместникът й трябва да изпълнява тази длъжност. Именно Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент е заместник-омбудсман от началото на 2016 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Alf

2019.09.05 | 11:09

1

Това временно изпълняващ немога да го разбера. Или ги принуждаваш да си постояно изпълняващ или признаваш не ставам и не се наемаш. В случая жената става и е супер образована но не си вярва. Постави си твърдо условията постоянно на тази длъжност ако не да си търсят друг

Добави коментар

Водещи новини