Ангелкова: Крепостта Мисионис и богатите винени традиции са сериозна база за устойчив ръст на туризма в Търговище

  • 03 септември 2019 18:28

  • 564
  • 1
Ангелкова: Крепостта Мисионис и богатите винени традиции са сериозна база за устойчив ръст на туризма в Търговище
© Министерство на туризма

Културно-историческото наследство, крепостта Мисионис и богатите винени традиции в област Търговище са сериозна база за устойчив ръст на туризма в региона. Културно- историческият туризъм е сериозен двигател за привличане на още по-голям брой посетители във вътрешността на страната, които да се запознаят с историята и бита на местните хора. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard на работна среща с местната власт и туристическия бизнес в Търговище. В нея участваха Митко Стайков, областен управител на област Търговище, Дарин Димитров, кмет на община Търговище и археологът проф. Николай Овчаров.

Областта е сред добрите примери за ускорено развитие в туризма. Това показват и данните за пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла в периода януари-юни 2019 г., които за област Търговище се увеличават с 5,9% спрямо същите месеци на миналата година. А потенциалът е още по-голям. Висок ръст се отчита и при реализираните нощувки в тези места за настаняване – 29,6 на сто. За първото полугодие приходите от нощувки възлизат на 1 143 332 лв., което представлява нарастване с 30,9% спрямо първите шест месеца на 2018 г.

Регионът разполага с уникални забележителности, които несъмнено са фактор за увеличения брой на посетителите в околността. Има реномето на първенец в производството на бели вина и ритуали по дегустацията им. Това бе и причината да включим Търговище в 12-те винено-кулинарни дестинации, които Министерството на туризма създаде заедно с Министерството на земеделието, храните и горите. Заедно с Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Плиска, Велики Преслав и Габрово се оформя дестинация „Стари столици“, поясни министърът. И добави, че градът може да
предложи разнообразни възможности за алтернативен туризъм.

Предвиждаме различни двустранни срещи с туроператори с нашите топ 15 целеви пазари, така че бизнесът тук да има възможност да представи типичните си продукти на туроператорите, които да ги включат в различни опознавателни турове, каза министър Ангелкова, като поясни, че близостта на Варна, като притегателен център за много туристи, дава възможност да бъдат направени интересни туристически обиколки и комбинирани маршрути.

 

С новите текстове в Закона за туризма ще се регламентира вписването и поддържането на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. Така ще се гарантира запазването на туристическите атракции и ще се даде възможност за секторно финансиране, каза министърът и добави, че чрез промените в Закона за туризма продължава политиката на министерството за намаляване на административната тежест за бизнеса, след като вече бяха премахнати 19 вида документи.

Туризмът зависи от усилията на много министерства, благодаря на министър- председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и на всички колеги за подкрепата и затова, че открояват туризма като значим сектор от националната икономика, каза министър Ангелкова.

Надявам се с общи усилия да успеем да привлечем вниманието на посетителите към този прекрасен град, заключи министърът. Проф. Николай Овчаров благодари на премиера Борисов и правителството за възможността археолозите да работят върху късноантичната крепост Мисионис и да продължат с разкопките и проучванията. Министър Ангелкова посети крепостта заедно с известния археолог, който сподели интересни детайли от работата на археолозите. Ще направим всичко възможно с общи усилия стъпка по стъпка да подпомогнем усилията на кмета и областния управител, така че това уникално наследство да бъде показано на само на българите, но и на гостите от чужбина, каза министър Ангелкова, отбелязвайки, че Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е премиерът, който най-много се грижи за археологията и културно-историческото наследство. Крепостта Мисионис датира от периода на ранновизантийската и средновековната българска история, а местно предание я свързва с победата на хан Крум над византийския император Никифор.

Последвайте канала на

Калина Христова
564 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пехотинец

2019.09.03 | 18:57

1

До що нещо се е докопала Ангелкова, всичко е фалирало,,,,,а за бг черноморието се постара да го превърне в демоде,,,,раздавайки концесии на мутрите....

Добави коментар

Водещи новини