МВнР: Щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа половин век репресии

  • 03 септември 2019 15:26

  • 1108
  • 4
МВнР: Щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа половин век репресии
© МВнР

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

В изявлението се посочва, че външното ведомство няма никакво отношение към тази проява и съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на историческа теза ("освобождение"), която е съмнителна. Това привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат, посочват от външното ни министерство.

"9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през ХХ век", се казва още в позицията.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", посочват още от външното ни министерство.

"От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България. СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие. Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние – 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология", се казва още в съобщението на МВнР във връзка с предстоящото събитие, организирано от посолството на Москва у нас.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1108 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Народа ни

2019.09.06 | 19:30

4

Външно Министерство представя само мнението на Американското посолство ,
Ане на НАРОДА НИ ! СЛАВА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ,запазила цялостта на България ,освободила ни повторно - този път от фашизма

казах

2019.09.03 | 18:08

2

Ако не беше тази т.н. "окупация" и ако българия не беше се включила във войната в редовете на Трети Украински Фронт, тя щеще да бъде обявена за победена и разделена между Гърция и Югославия.

4i4o adi

2019.09.04 | 10:22

3

Тази т.н. "окупация" се изгаври по най-бруталния начин с останките на цар Борис, изби толкова български генерали, колкото не сме загубили във всички войни, в които сме участвали, изпрати всеки, който е против гнусния комунистически режим в концлагер в Белене. И това са много малка част от гнусните престъпления на долния комунистически режим, който за щастие е забранен със закон! А такива червени отрепки като теб не са за Белене, а за Аушвиц

2019.09.03 | 16:59

1

Ехее ТАКА ДОБРЕ СИ ЖИВЯЯЯМЕ С КЬОЧЕКЛИИТЕ 500Г ТИЛА ЛОШИ РУСНАЦИ НИ РАЗВАЛИХА СЪВМЕСТНО СЪЖИТЕЛСТВО

Добави коментар

Водещи новини