Проблеми с доставката на дърва за огрев няма да има, според зам. - министър Добрев

  • 26 август 2019 20:36

  • 464
  • 0
Проблеми с доставката на дърва за огрев няма да има, според зам. - министър Добрев
© Pixabay

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев проведе днес в Областната администрация - Смолян среща с представители на държавни институции и горовладелски кооперации във връзка с мерките, наложени в трите инфектирани зони заради случаи на АЧС при глигани. На представителите от дърводобивни фирми и горски кооперации е разяснено, че не могат да бъдат пренебрегнати или смекчени ограниченията за достъп до инфектираните зони.

Ограниченият достъп блокира дърводобива на горски кооперации от община Чепеларе, след установеното огнище на чума край с.Забърдо, е посочено на днешната среща. Във връзка с повишената опасност от пожари при екстремално топлото време, заместник- министър Добрев призовава гражданите и туристите да бъдат внимателни с боравенето с огън на открито.

На срещата се е постигнало разбирателство с представители на горските кооперации, че трябва да се спазят двумесечните мерки в инфектираните зони. Това са световните и европейски ветеринарни мерки за биосигурност в инфектираните зони, посочи заместник-министър Добрев. Той бе категоричен, че и през тази година няма да има проблем с доставката на дърва за огрев за местното население и цените няма да се повишават заради проблемите около чумата.

Общо 33 огнища на АЧС при домашни свине и 49 случая при глигани са регистрирани досега в страната. Това посочи д-р Цвятко Александров, заместник изпълнителен директор на БАБХ, който също присъства на срещата в Област Смолян. В рамките на тези 33 огнища подлежат на унищожение над 131 хиляди животни, от които около 130 хил. са в 7 индустриални свинекомплекса. Нови положителни проби за чума при глигани в Смолянско не са получавани след трите огнища при Змеица, Ловно стопанство "Извора" край Девин и Забърдо, общ.Чепеларе.

Задължителните мерки за биосигурност ще се прилагат до края на септември и началото на октомври за районите на трите инфектирани зони, посочи областният управител Недялко Славов. Той заяви, че се проявява разбиране и се разрешава като неотложна дейност извозването на вече добита дървесина, намираща се в инфектираните зони, на склад. Транспортирането ще се извършва при стриктно спазване на мерките за биосигурност.

Предстои да се разгледа проблемът с повалената дървесина в горите, както и с добива на картофи от нивите в рамките на зоните на огнищата. От Областната администрация заявиха, че на утрешното заседание на Областната епизоотична комисия ще бъде предложено да се разреши като неотложна дейност и добив на картофи в зоните.

Напрежение с представителите на дърводобивния сектор засега възниква единствено в рамките на Община Чепеларе, информираха след срещата. Проблемът с ограничения достъп до горите в районите със случаи на чума е сериозен за горовладелски кооперации от Чепеларско, чиито горски имоти попадат изцяло в инфектираните зони.

Последвайте канала на

Novini.bg
464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини