Новият играч – с изненадващ спринт по крилото

  • 14 август 2019 15:50

  • 12141
  • 0
Новият играч – с изненадващ спринт по крилото
© Булфото/архив

Изненадващи се оказаха резултатите от проучването, което ни показа, че Мая Манолова води с 5% в състезанието за кметския пост на София. Води пред (евентуалната) кандидатура, която смятахме за циментираната вечна победа – Фандъкова. 

Трябва да направим много важното уточнение, че нито една от двете – Манолова и Фандъкова – не ни е казала твърдо, че ще участва в надпреварата. И в двата случая имаме „изчакване“. Дотук с приликите. Разликата идва от това, че при гласовете за Фандъкова, реално имаме повече гласове всъщност за ГЕРБ, като симпатизантите пренебрегват личността, за сметка на факта, че е играч на партията. 

Образът на Манолова пък се явява сбор от няколко неща: разбира се, задължителният „наказателен“ вот – на онези, които не искат да гласуват „за“ дадена партия или кандидат, а по-скоро държат да гласуват „срещу“ ГЕРБ, статуквото и средата; след това идват феновете на опозицията, които припознават Манолова като „тяхна“; след това – онези, които разчитат личните качества на Манолова – някои отпреди, мнозина пък – откакто тя стана омбудсман; след това идват и любопитните-обнадеждени. 

Виждаме, че борбата (между двете все още некандидатирали се) май ще се изразява в борбата на „фен-маса“ на партия и такава – на личност. Личност -- Vs. -- Партия. Какъв ще е изходът…? Ще е самохвално да се ангажираме с твърда прогноза отсега. 

Факт е обаче, че имаме нов играч в мача и той направи много силен стартиращ спринт по крилото, обърквайки малко треньорския щаб на съперника. 

Засега гледаме с любопитство към евентуалната кандидатура, защото за някои неща се отказахме да задаваме вече въпроси… (да го кажем така:) „институционално“… 

… вече си ги задаваме само хоризонтално – помежду си, най-вече под формата на Фейсбук фолклор. И се чудим ще продължи ли да е така и после. 

Много ни интересува дали ще има още серии от сапунката „Ремонт на ремонта“. „Графа“ например беше на път да се превърне в туристическа атракция сам по себе си – като улица – етнографски паметник-музей на българския строител… извинете, трябваше да го напиша с главни букви – Българския Строител! – и да стана на крака, да изпея химна. 

Живо ни интересува също така и какво смятат новите кандидати в кметската надпревара за ремонта на Западен парк например, който все повече (вместо към финал и облагородяване) заприличва на площадка на археологически разкопки, нищо, че трябваше отдавна, отдавна, отдавна да е завършен и да сме забравили за него. Ето, аз например си намерих в тази археологическа прелест една ранно-антична  монета от 20 стинки, която открих благодарение на късно-антична PVC тръба, в която се спънах и приземяването ми по очи съдейства за откриването на монетата. Тръбата е положена наполовина, рита недозарита от времето когато ремонтът на парка започна, което май беше горе-долу когато Константин обяви Християнството за официална религия в империята. Към монетата имаше залепена и антична опаковка от вафла. Кучето ми с интерес дойде да ме провери – дали ще продължавам да се ровя из археологическия комплекс „Западен парк“, търсейки нови данни за социално-антропологическото развитие на града ни или ще може вече да си ходим. Мисля, че беше гладен, а и го боляха лапите от ръбатите камънаци, по които трябваше да се разхождаме, заемащи вече векове мястото на някогашните алеи. Там успех имат само самоотвержените майки-оптимистки с 4х4 бебешки колички с подсилено окачване. 

А. Томов

 

И понеже идват избори, ще трябва пак да си припомним какво означава „критично мислене“, за да не се бием по челото после. Да не навлизам в излишни обяснения, ще пробвам с пример: нищо в Британия не се е променило от времето на Мей, сравнено със сега – времето на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е. Само едно – популисткото плямпане. Резултат: партията на Джонсън и Мей изведнъж получи нова „инжекция“ от доверие и рейтинг (пак да кажем: без нищо да се е променило!). Наблюдавате в реално време как популизмът и обещанията (на които не би трябвало възрастен човек да вярва) печелят доверие и ПОДКРЕПА. А след тях – потоп! Не се тревожете, ще си намерят виновен… Да ви звучи познато?

И за финал:

Първо: Живо ни интересува дали и след изборите ето това ще продължи да е част от фолклора ни:

Булфото/архив [колаж Novini.bg]

 

И второ: Ще може ли и ние, като в Плевенско… вижте там как се грижат за електоралната единица – „Нитрати и магнезий над допустимото в питейната вода в четири села на област Плевен“. Ние тука трошим грешни пари по аптеките за хранителни добавки, хапчета, таблетки, ампулки и какво ли още не – с магнезий, а, я гледайте в Плевенско как се грижат за хората – буквално от чешмата им тече. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
12141 0

Свързани новини

Водещи новини