Премиерът Борисов участва в срещата на официалните делегации на България и Туркменистан

  • 11 август 2019 15:53

  • 398
  • 1
Премиерът Борисов участва в срещата на официалните делегации на България и Туркменистан
© Министерски съвет

Ползотворният диалог и постигането на конкретни нови договорености между България и Туркменистан е в интерес на стабилността и предвидимостта в двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на разширената среща между официалните делегации на двете страни.

Разговорът се проведе в „Аваза“, непосредствено след края на Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

Премиерът Борисов акцентира върху работата на Комисията, която по думите му има съществена роля за активизирането на връзките между двете страни. Според българския министър-председател, е от голямо значение ефективността на този механизъм за взаимодействие да се поддържа посредством редовното му свикване и изпълнение на постигнатите договорености.

Борисов посочи още, че засилването на контактите и взаимодействието между министерствата и институциите на двете страни е сериозна предпоставка за оползотворяването на съществуващия потенциал за сътрудничество между България и Туркменистан.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че за страната ни Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. По думите му икономическите отношения с Туркменистан са много перспективни, но са необходими повече стъпки за реализирането на потенциала на двустранната търговия и стокообмена. Като перспективни направления за взаимодействие Борисов открои насърчаването на сътрудничеството и подпомагането участието на представители на строителния сектор от двете страни в инфраструктурни проекти в България и Туркменистан. Заемайки четвърто място в света по резерв на природен газ, Туркменистан се нарежда сред важните партньори за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа.

Българският министър-председател акцентира върху активната работа по изграждането на инфраструктурата за реализацията на проекта за газоразпределителен център „Балкан”, в който би могъл да постъпва и природен газ от Туркменистан.

В рамките на срещата на двете официални делегации страната ни изрази готовност за сътрудничество и в други сфери като транспорт, иновации, туризъм.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
398 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
питам

2019.08.11 | 16:15

1

Няма кой по погрешка да му тегли едно олово на тоя разбойник.

Добави коментар

Водещи новини