След сигнал на БСП главният архитект на София прекрати процедура по ЗОП

  • 08 август 2019 10:21

  • 1150
  • 6
След сигнал на БСП главният архитект на София прекрати процедура по ЗОП
© БСП, пресцентър

Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по ЗОП за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради в центъра на София, на площад "Славейков", в които се помещава и Столична библиотека. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

Решението е от 6 август 2019 г. То идва след като общинският съветник от БСП Альоша Даков пусна преди две седмици официален сигнал до кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска с настояване процедурата да бъде спряна заради нарушаване на закона. Тогава той отбеляза, че в приложените документи за поръчката са използвани данни с изтекъл преди 8 години срок на давност.

"В документите по процедурата беше приложен Техническият паспорт на Столична библиотека, издаден през 2008 година", посочи Альоша Даков.

"Към него, като неразделна част, е приложен и Енергийният паспорт на Столична библиотека, издаден на 27 октомври 2008 г. Съгласно чл. 38, ал. 3 от действащия към момента на обявяването на процедурата Закон за енергийната ефективност, собствениците на сгради за обществено обслужване са длъжни да изпълнят мерките за достигане на минимално изискващия се клас на енергийно потребление, предписани от първото обследване, в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването. Видно от приложените документи този 3-годишен срок е изтекъл през октомври 2011 година. През периода от 11 години показателите за енергийна ефективност бяха променяни нееднократно. Ангажимент на България пред ЕК е да се обявяват обществени поръчки с най-висока енергийна ефективност. От това следва, че е необходимо да се извърши ново, актуално енергийно обследване на обект "Столична библиотека". И съгласно предписаните в него мерки за енергийна ефективност, вече актуалните изчислени енергийни характеристики, да бъдат заложени в обществената поръчка", каза още той.

Главният архитект на София Здравко Здравков прекратява процедурата на основание чл. 110, ал. 1 от ЗОП и изтъква, че са необходими съществени промени в условията на поръчката, които биха променили и кръга на заинтересованите лица.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1150 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БГ действителност

2019.08.08 | 21:11

6

Време е Фандъкова да си купи надгробните остри плочи от графа и да си ги подреди в апартамента. Може да си ги поделят заедно с проектанта им. Но да не лъжат хората че са премахнати. Много строежи и ремонти ги прекратяват за да присвоят парите. Това е предимството като работят с партийни фирми.

Умник Гюро

2019.08.08 | 15:22

5

България е подложена повече от 100 години на свинския, червен, комунистически терор. Време е да изпратим всички комунисти при началниците им в Кремъл. Нека там да упражняват сатанистките си ритуали и жертвоприношения. Анатема.

к

2019.08.08 | 14:29

4

Ако правилно съм разбрал - сигнала е, че трябва да се дадат едни пари за да се напише ново парче хартия от 'експерти', За да може да се похарчат едни други (повече) пари като държавна поръчка към някоя наша фирма. Май се надяват да отложат докато се докопат червените до властта и те организират търга и фирмата е от техните 'наши'....

2019.08.08 | 11:58

3

Альоша

2019.08.08 | 11:58

2

Альоша

2019.08.08 | 10:31

1

ПЕДЕЛЬОША

Добави коментар

Водещи новини