Държавата дава по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки

  • 28 юли 2019 10:48

  • 695
  • 0
Държавата дава по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки
©

Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли.

Това показват данните на Агенцията по обществените поръчки. Междувременно се запазва и тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни впоследствие.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки като 1/6 от тях се финансира с евросредства. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

"За никого не е тайна, че общините са основните бенефициенти по европейските програми, с тях те успяват да осигурят една част от своите средства за инфраструктура, екология, социални и културни дейности", каза пред камерата на БНТ Десислава Стойкова, юрисконсулт в Националното сдружение на общините.

Проблем, с който все по-често се сблъска местната власт остава обжалването. "За съжаление, публична тайна е, че има фирми, които практикуват като бизнес, като спорт, обжалването на обществените поръчки", добави тя.

Една жалба срещу обществена поръчка може да забави процеса в рамките на една година, минимум. Решение на този проблем така и не е открито към момента. Обжалванията не могат да отпаднат, защото в почти половината от случаите се оказват основателни.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

И докато антимонополната комисия проверява обществените поръчки предварително и при сключване на договори,

Последващ контрол извърша Агенцията за държавната финансова инспекция. За първите две тримесечия на годината се е оказало, че поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни.

Това са 1/4 от сключените и изпълнени вече договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини