БСП поиска оставките на Томислав Дончев, Десислава Танева и на директора на БАБХ

  • 26 юли 2019 14:35

  • 2031
  • 2
БСП поиска оставките на Томислав Дончев,  Десислава Танева и на директора на БАБХ
©

БСП призова за оставките на вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, министъра на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри и на директора на БАБХ,  заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев в отношение към изслушването на министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри за чумата по свинете.

„Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете. Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и трябва да си подаде оставката. Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага. Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката й вече трябваше да бъде депозирана“, заяви  Мирчев.

Той обясни, че в отглеждането на свине и месообработването са инвестирани над 2 млрд. лв., които сега са под риск, а  20 000 човека може да останат без работа. По думите му само при избиването на 57 хил. глави става въпрос за 4 млн. кг. месо. Той подчерта, че министър Танева все още говори за превенция от заболяването. „Преди повече от 2 години започнахме да следим как се приближава заразата към България и нееднократно сме алармирали и през парламентарен контрол, и в комисията. Тогава беше времето за превенция. Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е абсурдно. Рисковете сме ги оценили преди 2 години“, заяви социалистът. 

Мирчев подчерта, че миналата година бившият министър на земеделието е заявил, че има неблагоприятна картина на разпространение на болестта у нас, а на въпрос за ситуацията, отговаря, че България може да се превърне в „масово гробище“, но не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, управляващите са излъгали, че площадките са готови, но от басейнова дирекция не са излезли с решение. „Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали заразата ще може да бъде овладяна“, каза още той. Депутатът подчерта, че миналата година е трябвало да бъде разрешено на ловците да влязат в района на границата с Румъния, за да помогнат за депопулацията на дивите свине, носещи заразата, но вместо това ловуването е било изцяло забранено. Той подчерта, че в Португалия и Испания е доказано, че кръвопиещите насекоми също могат да разнасят заразата, а отново благодарение на бездействието на управляващите, ситуацията с комарите по течението на река Дунав също е тежка. „Не беше направена никаква профилактика и превенция, а само замазване на очите на българските граждани“, обясни той.

Мирчев призова всички потърпевши да бъдат обезщетение на пазарни цени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2031 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lili

2019.07.26 | 17:48

2

Тези пък сами искат,един път не съм ги чула да дават!

2019.07.26 | 15:40

1

Ай с....итр бе

Добави коментар

Водещи новини