Емил Радев попита комисар Юрова: Следващият мониторингов доклад последен ли ще за България?

  • 26 юли 2019 11:09

  • 344
  • 0
Емил Радев попита комисар Юрова: Следващият мониторингов доклад последен ли ще за България?
© Novini.bg

„Можем ли да очакваме следващият доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка да бъде последен?”, попита българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев. Въпросът му бе отправен към Вера Юрова, комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете, в рамките на размяна на мнения с членове на Европейския парламент.

Емил Радев изтъкна, че в продължение на години България и Румъния са били залъгвани, че спорният и дискриминационен механизъм ще отпадне веднага щом държавите изпълнят необходимите критерии. „През годините бяха посочвани определен брой положителни доклади от страна на ЕК, реформи, които да бъдат предприети, наличие на политическа воля у държавите и т.н. Самият председател Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето нееднократно също е обещавал, че този мониторинг ще отпадне до края на настоящия мандат на ЕК, който приключва в края на октомври. Предвид предложения миналата седмица от Европейската комисия общоевропейски механизъм за върховенството на закона, приложим за всички държави-членки, мониторинговият механизъм за България и Румъния трябва да отпадне“, категорично настоя българският евродепутат. Според него механизмът е проява на двоен стандарт спрямо двете държави, какъвто се наблюдава и по отношение на качеството на храните в Източна Европа.

„Аз мога само да повторя това, което каза председателят Юнкер, че механизмът трябва да отпадне в случай, че държавите-членки завършват реформите и следват препоръките. Това е много интензивен процес между комисията и държавите-членки”, заяви в отговор комисар Юрова, като допълни, че все още не е настъпил краят на октомври.

Относно двойните стандарти при храните тя информира, че се прави всичко възможно, за да се противодейства на този проблем. По време на дискусията беше отчетено, че Европейската комисия е изготвила методология за тестване на храните, дала е 2 млн. евро на националните контролни органи за извършване на съответните анализи, както и е излязла с правно становище, според което порочните практики са незаконни и трябва да бъдат санкционирани.

Еврокомисарят подчерта, че от януари 2020 г. ще бъде предложен и регламент, с който ще се подобри трансграничното сътрудничество между асоциациите на потребителите, така че те да могат са действат заедно срещу нарушения на европейското законодателство, свързани с двойни стандарти при храните.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини