Здравната комисия не прие намаляването на ДДС върху лекарствата

  • 18 юли 2019 17:04

  • 314
  • 3
Здравната комисия не прие намаляването на ДДС върху лекарствата
© Pixabay

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването не приеха на първо гласуване предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9 процента. Осем от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, един гласува "против", а 11 - "въздържал се".

Георги Михайлов от БСП посочи, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата, "но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект". С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в Брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България, каза той.

Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9 процента, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.

Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски от "Обединени патриоти" каза, че дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.

Председателят на комисията Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител. Трябва да се мисли за възможности пациентите да имат достъп до качествени лекарства, но чрез промени в здравноосигурителния модел, а не през данъчни закони, допълни Дариткова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
314 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.07.18 | 19:01

3

grobarski prestapnici lekarstvata i hranitelnite stoki vav germania sa sas 6 procenta dds a vav bedna balgaria 22 procenta za razstrel ste prestapnici.

Бонара

2019.07.18 | 17:58

2

Ами за ф 16 откаде да ги вземем по добре да няма хора.ада Има Ф 1 6 .

виновни до доказване на противното

2019.07.18 | 17:22

1

Естествено, джендърите и битълсите са виновни, че в БГ не могат да свалят ДДС-то върху лекарствата! Няма кой друг да ни е виновен, господа-другари, алчната и тъпа лакомия на овълчилите се господа-другари, които сега са станали нещо като феодалите на задкулисието!!!.

Добави коментар

Водещи новини