Румен Радев: Президентът не е срещу F-16. Президентът е за самолет, който ще върши работа

  • 18 юли 2019 17:19

  • 3337
  • 38
© Novini.bg

Искам да ви поздравя с наближаващия празник. 140 години българската дипломация защитава националните интереси. Искам да ви благодаря, че работите с всеотдайност и енергия за България.

Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в обръщение към посланиците и постоянните представители на България зад граница в рамките на традиционната посланическа конференция, която се провежда в Централния военен клуб. "Искам да представя някои мои виждания за сложната международна обстановка. Нека започнем с нашето семейство - ЕС. Там има огромна по обем работа. България отбеляза сериозни успехи, но предизвикателствата остават. Те искат много усилия, координация, работа и отстояване на принципите на ЕС, най-вече единство и солидарност. Виждаме колко трудно се конфигурират ръководствата на европейските институции. Трябва да се опитаме да върнем доверието в европейските институции. В момента, според мен, много повече граждани са представени в Европарламента и имат усещането, че техният глас се чува. Ние трябва да използваме това и да го превърнем в сила. Най-голямата слабост на ЕС е взимането на скоростни и бързи ключови решения. Останалите глобални играчи САЩ, Русия и Китай се справят много по-добре в това отношение. Има много въпроси, по които трябва да се вземе отношение. За пример мога да дам, че се говори за създаване на европейска армия, която да не дублира НАТО. Как ще се случи това. Имаме огромен шанс да консолидираме нашия военнопромишлен комплекс в Европа. Това ще е голяма стъпка напред. Дунавската стратегия може да се използва за съживяване на Северозападна България. Трябва да бъдем по-активни", разкри Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

"На Балканите България стои стабилно. Поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Проблемите в Турция оказват влияние и върху нас, защото Турция е наш икономически партньор. Винаги съм казвал, че трябва да се вземе решение, ако има голяма мигрантска вълна, защото според мен няма да имаме възможност да се справим с нея. Тук ЕС трябва да се намеси и помогне. Ние трябва да защитаваме нашите национални интереси. Със Северна Македония отношенията ни се развиват много добре. Ние трябва да продължим да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. Това е наш дълг. Но, ако Северна Македония иска наистина да стане член на ЕС, трябва да спазва добросъседските отношения. Трябва да изчистим всичко от миналото, което ни раздалечава. Това не може да продължава до безкрай. Имаме много работа по книгите, учебниците. Ситуацията в Западните Балкани е много сложна. Работим всички. Не трябва нашето малцинство в Западните покрайнини да се превръща в залог за каквото и да е било", категоричен беше Радев.

"Отношенията ни със САЩ се развиват много добре и така трябва да продължава. Искам да изчистя нещо, с което се спекулира. Президентът не е срещу F-16, както се опитват да твърдят някои. Президентът не коментира самолети, въпреки че съм летял и на трите. Президентът иска не само да си купим изтребители от нашите партньори, но и тези изтребители да вършат своята работа. F-16 е прекрасен самолет, но за него на земята са необходими адски много услуги - инфраструктура, персонал, оръжие, защото основната цел на един изтребител е да носи оръжие. Нещата са страшно много. Когато едно от тях ги няма, това представлява заплаха за проекта. Със сигурност ще има много разходи. Аз разбирам правителството, защото цената вече излезе много извън поставената рамка. Сега трябва да се говори за скритите разходи по тази сделка и аз настоявам за прозрачност. Искам пак да повторя, че това няма нищо общо с отношенията ни със САЩ. Това си е наш вътрешен проблем", заяви президентът.

"Отношенията ни с Русия започват да стъпват на една прагматична основна. Крайно време е българското правителство да се пребори за по-ниска цена на газа. При посещението му в Русия и срещата ми с президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 стана ясно, че Русия дава картбланш за това", обяви държавният глава.

"Относно Китай - говорим за бизнес и инвестиции, но към момента те липсват. Към момента България се посещава от 20 000 туристи, а Хърватска от 200 000. Трябва да работим в тази насока. Трябва да се отвори клон на китайска банка у нас. Трябва да поставим отношенията си с Китай на пистата на високите технологии. Трябва да преоценим по-бързо нашата политика. Трябва да видим какви позиции загубихме в Африка, Близкия Изток, Средна Азия, Латинска Америка. България трябва да се отваря все повече към света", категоричен беше Радев.

След като приключи речта си пред българските дипломати Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отговори и на журналистически въпроси. "Трябва да стане ясно, че целта на хеликоптера е да пренася хора от точка А до точка Б. Основната цел на един изтребител е да пренася оръжие. Явно правителството държи да има хубав самолет. F-16 e прекрасен самолет, но дори да няма само една малка част от неговия пакет той даже няма да може да излети - ще деградира. Ето за това става въпрос", повтори държавният глава. 

"За военното разузнаване знам, че се готви промяна в закона и за директор на Военна информация да може да се назначава цивилен. Аз съм категорично против. Военното дело и много сложно. В тази служба трябва да работят военни от кариерата. Ако кръстят тази служба - Цивилна информация, тогава ще се съглася цивилен да е неин ръководител. Аз държа да си бъде военен. Ще разговарям с ген. Ангелов и е въпрос на личен избор дали ще подпиша указ за неговото освобождаване", коментира Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подадената оставка от директора на служба Военна информация бригаден генерал Пламен Ангелов.

"Обсъдихме хакерската атака срещу НАП на срещата ми с ръководителите на службите. Това е изключителен проблем. Има индикации за проблеми в сигурността на държавните институции. Точно тези държавни институции трябва да гарантират сигурността на гражданите, а не те да бъдат потърпевши. Не става само да напишеш закон за киберсигурността. Трябва още много работа, защото различни наредби и правилници по този закон не са изпълнени. Очаквам реални резултати", коментира Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на хакерската атака срещу системата на НАП.

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3337 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар
Глупост си ТИ!

2019.07.19 | 07:20

38

Глупост си ТИ,че плюеш върху доказан военен пилот...!А ти си видял боен самолет само по телевизора,докато лежиш по пижама на дивана в хола...:)))!

2019.07.19 | 07:18

37

Който и самолет дбяха избрали все трябваше да има съпътстваща оборудване и въоръжение. Що се плюнчи като осмокласник пипнал циците на съученичка и вече изживяващ се като Казанова! Голите Грипени щеха да ги ползват за изложба.

Оф Българкеее...?!

2019.07.19 | 07:14

36

Оф Българкее...,вземи се удари по главата с някоя тенджера,докато готвиш, та белким ти дойде акъла в главата...!Примера ти е абсолютно глупав и смешен...:)))))))!!!

някой си

2019.07.18 | 20:15

35

Президента не е против Ф16 той е против да връща комисионните на грипен

някой си

2019.07.18 | 20:14

34

Днеска Борисов ти зададе въпрос за 10 път! Защо си похарчил милиарди за транспортна техника ? те вършиха ли работа ? Та и грипен искаше да купуваш така

някой си

2019.07.18 | 20:08

33

Немога да повярвам . че избрахме толкова примитивен човек за президент

Русия води света нпред,

2019.07.18 | 19:29

32

а САЩ го дърпа назад към робовладелчеството.

Всичко руско е по-добро

2019.07.18 | 19:28

31

от ковбойските отпадъци. След много жертви, повреди и инциденти краварите най-после спряха боинг 737 от полети.

Българка

2019.07.18 | 19:12

30

Радев,това че си пилот,не те прави отличен разбирач на самолети! И аз съм добра в кухня,но не разбирам от производство на тенджери и ел.уреди с които работя.

Bay ganyo carvula

2019.07.18 | 18:49

29

Za kakvo vi sa tez samoleti ve carvulceta bay ganyovski .opravete pensiite sazdayte rabota na mladite ce vsicko jivo byaga vav evropa







Добави коментар

Водещи новини