Одобрен е План за 2019 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на населението на България

  • 17 юли 2019 13:13

  • 484
  • 2
Одобрен е План за 2019 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на населението на България
© pixabay

Правителството одобри план за 2019 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.), съобщават от правителствената информационна служба.

Сред приоритетите в документа са забавянето на негативните демографски процеси и намаляването на броя на населението, преодоляването на негативните последици от неговото застаряване, както и ограничаването на диспропорциите в териториалното му разпределение. В плана са предвидени мерки и дейности за подобряване на репродуктивното здраве на населението, осигуряване на заетост и намаляване на бедността сред младите хора и за осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование.

Всички мерки са насочени към благоприятно повлияване върху основните демографски показатели - раждаемост, смъртност и миграции, развитието на качеството на човешките ресурси и адаптиране на секторните политики към демографските промени. Планът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен план.

Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства според Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, други оперативни програми, както и по европейски и международни проекти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
484 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
планове стратегии...

2019.07.17 | 13:37

2

все планове, все стратегии, цивилизационен избор, евроатлантическци ценности. лозунги лозунги лозунги, тия педали надминаха комунистите по лозунги. ония поне нещо правеха да имат някакво покритие лозунгите, а тия само крадат и изнасят. след тях потоп и мор.

Ана Тема на Сашо Нереза

2019.07.17 | 13:27

1

Мисля, че първо трябва да се реализира докрай"План"Ран-Ът" и да се отчетат резултатите от успешното му опустошително прилагане, а после ще дойде реда и на този "План".

Добави коментар

Водещи новини