Бисер Петков: Отпускат се 125 млн. лева за месечна помощ за хората с увреждания

  • 17 юли 2019 11:36

  • 673
  • 0
© Булфото (архив)

125 млн. лв. се отпуснаха за предоставяне на месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Той съобщи, че на днешното заседание са приети две постановления, които касаят увеличение на бюджета на социалното министерство. С едното се одобрява сума от 125 373 950 лв., която ще бъде за сметка на намаления трансфер от централния бюджет за бюджета на общественото осигуряване и ще се използва за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания, заяви Петков, като уточни, че с новия закон се определят и по-високи помощи.

Средствата се изпълняват по преходна разпоредба от Закона за хората с увреждания. Изменя се и друго постановление на Министерски съвет, като се удължава срокът на предоставяне на услугите – личен асистент, социален асистент и домашен помощник до края на годината. Срокът им сега е до 31 август. По този начин се гарантира и осигурява продължаване на предоставянето на тези услуги. Конкретните услуги се ползват от 12 000 души, заяви социалният министър.

Разходите за това продължаващо предоставяне на услугите е около 14 млн. лева в рамките на бюджета за министерството за 2019 година, каза още Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини