Социолог за партийните субсидии: 11 лева са много, но 1 лев е прекалено малко

  • 17 юли 2019 08:54

  • 394
  • 2
Социолог за партийните субсидии: 11 лева са много, но 1 лев е прекалено малко
© БНТ

Има риск в частното финансиране за партиите, защото тогава те могат да бъдат изцяло зависими. Целия проблем си го създадохме сами, защото 11 лева бяха наистина много пари, но пък 1 лев е прекалено малко за правене на политики. Това коментира в сутрешния блок на БНТ социологът Цветозар Томов във връзка с парите на партиите.  

По думите му липсва сериозна регламентация относно начина, по който да се финансират партиите.

,,Трябва да се върне един нормален размер на партийната субсидия. В крайна сметка партиите са необходимо зло и те се нуждаят от някакъв тип финансиране, за да функционира цялата политическа система'', посочи Томов.

Относно машинното гласуване социологът изтъкна предимството на машината в това да елиминира човешкия фактор при преброяването на бюлетините. Той добави, че е крайно време да се реши за в бъдеще дали ще се гласува само машинно или само с хартиена бюлетина, тъй като е безсмислено да се дублират.

,,Президентът се опитва отново да постави на дискусия въпросите с финансирането на политическите партии. Истината е, че се люшкаме от една крайност в друга с партийните субсидии'', коментира наложеното вето на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на бившият конституционен съдия Пламен Киров.

Той изрази мнението, че може би партийната субсидия от 1 лев ще бъде само еднократен акт и не е изключено след местните избори този въпрос отново да бъде върнат за преразглеждане в парламента.

,,Едва ли някой си мисли, че организаторите ще се справят с 6000 машини на местните избори. Това е хроника на една предизвестена смърт'', допълни бившият конституционен съдия и по темата с машинното гласуване.

Последвайте канала на

Novini.bg
394 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.17 | 09:43

1

Спасението е отърваване от ГЕРБ-вожда .и търсене на отговорност от народа

2019.07.17 | 10:31

2

спасението е да ви няма червени маймуни

Добави коментар

Водещи новини