БСП и ГЕРБ си размениха обвинения заради машинното гласуване

  • 16 юли 2019 09:05

  • 765
  • 4
БСП и ГЕРБ си размениха обвинения заради машинното гласуване
© Кадър: БТВ

Спор в ефира си спретнаха представители на БСП и ГЕРБ. Повод за това стана предложението за отмяна на машинното гласуване на местните и парламентарните избори.

"Основният аргумент на управляващите за отмяна на машинното гласуване е „изключително тревожен” анализ на ЦИК за проведените европейски избори на 26 май и машинното гласуване тогава", коментира Анна Александрова от ГЕРБ пред БТВ.

„Идеята да премахнем машинното гласуване при местните и парламентарните избори е продиктувано от това, че са едни по-сложни избори. Необходим е голям обем дебати – между 3 и 6 месеца, за да се изчистят всички детайли”, обясни Александрова.

От БСП обаче не са съгласни с аргументите на управляващите.

„Законът е приет през 2014 г. и е пределно ясен – само преди 3 месеца е променен. В момента ГЕРБ правят промяна на промяната. Тези промени се правят без оценка на въздействие и в последния момент преди изборите. Аз дълбоко вярвам, че ГЕРБ нямат капацитет да въведат машинното гласуване”, посочи Явор Божанков от БСП.

От ГЕРБ настояват да се действа разумно, стъпка по стъпка. "Сертифицирането не може да се извършва от държавен орган, държавата указва само логистична подкрепа за изборите. Трябва много внимателно да се обсъди", коментира Александрова.

Божанков отвърна колежката си с думите: "Има други държави, в които машинното гласуване работи. Има ли държава в Европа, в която депутати от ГЕРБ да носи чували с бюлетини?"

В отговор, представителката на ГЕРБ каза: "Че има такива, които инсценират Костинброд, а Прокуратурата ги опровергава".

Хамид Хамид пък посочи, че механизмите за преодоляването на субективния фактор при вота за три, единият от които е именно машинното гласуване.

Юлиан Ангелов от ВМРО също коментира темата, като каза, че машинният вот през май е бил полезен опит, машините обаче не успели да гарантират свободния избор на гласоподавателите, тъй като били регистрирани много грешки и неточности.

Очевидно ЦИК работ5и във ваш интерес“, заяви депутатът от БСП.

Те никога няма да са доволни, дори и да остане машинното гласуване“, смятат от ГЕРБ.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
765 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Уча се !

2019.07.16 | 09:32

1

"Аз дълбоко вярвам, че ГЕРБ нямат капацитет да въведат машинното гласуване”, посочи Явор Божанков от БСП."

А аз по-дълбоко вярвам, че БСП-БКПнаследници, цел да вземат властта, са способни ня всякакви машинации !

ЛАЙНЯРСКИЯ САЙТ

2019.07.16 | 10:28

4

СИ ИМА ПЛАТЕНИ ДЕЖУРНИ ГРОБАРСКИ ТРОЛОВЕ.ТОЗИ Е ОТ РЕДОВНИТЕ АНОНИМНИ НЕЩАСТНИЦИ.

2019.07.16 | 10:20

3

Г-жо Александрова вярно ли е това,че сте наредили на ваши председатели на СИК да натискат те копчетата на машината вместо избирателя под предлог,че ще им помогнат да не се мъчат и така си осигурявате гласове

2019.07.16 | 10:13

2

А тази госпожа Александрова няма място в парламента,защото говори пълни глупости и лъжи,не е вярно че машинното гласуване прави грешки и да спрат да говорят за някакъв измислен доклад на ЦИК,защото точно ЦИК е виновна за саботиранета на такова гласуване ,по чий нареждане може само да гадаем.Бях председател на СИК където имаше машинно,доволни сме че протокола излиза завършен и нямахме грешки при предаването им.Но помощ и указния от ЦИК не сме получили до последния момент.
ГЕРБ няма как да искат такова гласуване там няма машинации

Добави коментар

Водещи новини