БСП и ГЕРБ в лют спор за машинното гласуване и играта с кворума

  • 12 юли 2019 18:40

  • 1159
  • 9
БСП и ГЕРБ в лют спор за машинното гласуване и играта с кворума
©

Ние сме „за“ въвеждането на машинното гласуване. Тук става въпрос за принципи. Не може във вторник да се внася предложение и в петък да се гласува и приема, без да има обсъждания. Това заяви депутатът от БСП и член на комисията по правни въпроси в НС Филип Попов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Вече 5 г. машините функционират и за тях се говори. Т.е. общественото обсъждане го има. Това е несериозен довод за това БСП и ДПС да не се регистрират в пленарна зала. Във вторник ще има извънредно заседание на парламента и тогава ще съберем кворум“, коментира депутатът от ГЕРБ и член на същата комисия Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

„Не знам защо има промяна в позицията на ДПС“, добави тя.

Попов обяви, че една от причините за напускането на групата им е била Изборният кодекс. „Последователни сме. Днес не се регистрирахме. Работа на управляващите е да осигурят кворум. Това е изключително важен въпрос. Не може три месеца преди местните избори се правят промени. 5-6 години се обсъждаха промените и въвеждането на машини. Техническите пропуски, които изникнаха са решими. Основният проблем в България е липсата на доверие, а машините гарантират истинността на вота“.

Атанасова цитира доклад на ЦИК и посочи, че при машинния вот има редица пропуски, както и при изготвянето на протоколите.

Тя уточни, че ГЕРБ не предлагат отмяната на този вид гласуване, а отсрочка за изчистване на пропуските. „Затова предложихме машинното гласуване да отпадне за предстоящите месни и парламентарни избори“.

По думите И е нужно време за одитиране и сертифициране на машините. „На предстоящите местни избори на много места вероятно ще има балотажи. Разбира се, че има нужда от много по-подготвени хора в секционните избирателни комисии. Друг проблем е по-високата цена. Един глас с хартия струва само 77 стотинки“, аргументират се от ГЕРБ.

„Естествено, че ще излезе скъпо. Ако се закупят тези машини и се лицензират и се използват оттук нататък, цената няма да е такава“, убеден е Попов.

Атанасова посочи и друг аргумент. На последните избори едва 150 000 граждани са упражнили правото си на вот с машина. „Машините не са гаранция за честността на изборите“, обърна се тя към опонента си.

„В 1200 секции са сгрешени протоколите“, разкри представителят на БСП. „Машините показаха тези грешки. Това е като да убием кучето-пазач, защото се е разлаяло“, даде пример Филип Попов.

„Не ставайте смешен“, отвърна Атанасова.

От БСП се опасяват, че изборите ще бъдат манипулирани.

„Г-н Попов, ако знаете административните съдилища по места разглеждат жалбите. Не говорете безсмислени неща“, призова депутатът от ГЕРБ. „Съжалявам, че г-н Попов не коментира реално какво се случва в секционните избирателни комисии и как се вземат решения с 2/3 от присъстващите. Присъстват наблюдатели и застъпници. Не може да се твърди, че изборите са манипулирани, да не са ги оспорвали“, посочи Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

„България е демократична държава. Никой не избира машинното гласуване в Европа. Има машинно преброяване, но не и гласуване“, подчерта тя.

„В Швейцария хората гласуват без машини и никой не оспорва избори и референдуми. Политиците трябва дори чрез изказванията си и действията си да гарантираме честност и демократичност на изборния процес. Вие три месеца седяхте извън НС, а това не е начин за печелене на избори“, каза още тя.

„ГЕРБ ги е страх от прозрачен вот, затова премахват машинното гласуване. Всички промени с Изборния кодекс е стъпка към тоталитаризъм“, каза в заключение Попов.


 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1159 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
gersmqn1047

2019.07.12 | 23:31

9

ПРЕДЛАГАМ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ,,,,,,,,,-КОИТО НЯМАТ ОСНОВНО ЗАВЪРШЕНО ОБРАЗОВАНИЕ-БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ КАКВА ЕНТОСА,,,,,,,,,, -ДА НЕ ГЛАСУВАТ,,,,,,,,,,,,СЪЩО ТАКА -ДА НЕ ГЛАСУВАТ ГРАЖДАНИ КОИТО НЕ СА СИ ПЛАТИЛИ ВСЯКАКЪВ ТАКСИ И ДАНЪЦИ,,,,,,,,,,,ЗА МАШИНОТО ГЛАСУВАНЕ -ДА СЕ ПРОВЕДАТ ИЗЯСНИТЕЛНИ ПУБЛИЧНИ ОБЯСНИТЕЛНИ ПРЕДАВАНИЯ И РЕКЛАМИ КОИТО ДА УЛЕСНЯТ ГРАЖДАНИТЕ ЗА НОРМАЛНО И ЧЕСТНО ГЛАСУВАНЕ

2019.07.12 | 22:29

8

Колко лесно е да си прикривате зад мненията на верния ви Михаил Константинов и ЦИК за машинното гласуване,а той горкия Константинов си гледа интереса,а ЦИК -вашата квота сигурно така и е зададено,да блокират такова гласуване.Страх лозе пази

2019.07.12 | 22:24

7

Г-жо Атанасова,когато вие станете като швейцарските депутати може да говорите,че нямаме нужда от машинно гласуване,но не сте и говорите това което са ви казали,а то не е вярно.Не е вярна и оценката на ЦИК за машинното гласуване,защото те самите са най виновни ако има някакви нередности.Защо не пуснаха разяснителни материали как ще се гласува с машините,а в събота след обяд доставиха по едно указание за комисия,защо на обучението казваха,че няма нужда да се питат хората искат ли да гласуват машинно,защо техниците им не бяха виждали машините, а гледаха клипче и я сглобяваха,защо те не можеха да кажат как да се нанесат в протокола резултатите от машините.Много ви е страх от него и причината е една,че с машината няма как да се правят машинации,протокола излиза завършен с преференции и всичко

2019.07.12 | 19:15

3

10 години стигат !! Вземайте си ГЕРБА и се омитайте !!

2019.07.12 | 22:13

6

полека драги да несе набучиш на някой гербер

Кирчо

2019.07.12 | 21:10

4

Когато БКПБСП печелеха без машини всичко бе честно, така ли,затова ли печелехте изборите с над 99%,сега ви трябва яко дупе да спечелите някои избори,но забравихте вече какво е да печелите,също така скоро и няма изгледи да спечелите нещо,освен омразата на хората.

2019.07.12 | 22:09

5

ми да ходехме под строи да гласуваме

ХА ХА ХА ХА

2019.07.12 | 19:11

2

Никой не избира машинно гласуване в Европа - - в Европа едва ли има такава партия като вашата която манипулира всички избори само и само да спечели

2019.07.12 | 19:07

1

ОЛЕ МАЙКО пак ли това глупаво дуловско селяндурче ??

Добави коментар

Водещи новини