Екатерина Захариева се срещна с президента и премиера на Грузия

  • 11 юли 2019 16:55

  • 489
  • 2
Екатерина Захариева се срещна с президента и премиера на Грузия
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна с президента и премиера на Грузия в рамките на работно си посещение в Батуми. По време на визитата Захариева участва в международна конференция, посветена на 10-годишнината на Източното партньорство.

На срещата си с президента на Грузия Саломе Зурабишвили българският първи дипломат изтъкна традиционно добрите двустранни отношения между страните ни и подчерта, че България е един от най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия.

Министър Захариева открои постиженията на Грузия в множество области и сподели, че очаква Европейският съюз да оценява всяка страна според собствените заслуги според принципа ''Повече за повече''– повече реформи и изпълнение на условията на споразуменията за асоцииране срещу повече ангажираност и интеграция от страна на ЕС. България пое ангажимент да бъде силен глас в подкрепа на Грузия при определянето на рамката на бъдещите отношения след 2020 г., включително чрез тясно взаимодействие между дипломатическите мисии на двете страни към ЕС в Брюксел.

В рамките на посещението си министър Захариева се срещна и с министър-председателя Мамука Бахтадзе. Обсъдени бяха възможностите за двустранно сътрудничество, като домакинът информира за извършеното по трите проекта, които бяха договорени с българския премиер при посещението на Бахтадзе в България през април т.г. - изграждане на нов цифров коридор между България и Грузия; полагане на кабел за пренос на електроенергия по дъното на Черно море; увеличаване на броя на фериботите, свързващи двете страни. Министър Захариева сподели, че й е отнело 16 часа да стигне от София до Батуми, което налага ЕС да помага за развитието на транспортната инфраструктура на Грузия. Премиерът Бахтадзе сподели, че се работи по откриване на директна самолетна линия между София и Тбилиси през есента на 2020 г.

Двамата събеседници се обединиха около важността от използване на стратегическото географско местоположение на двете държави за изграждането на транспортна и енергийна свързаност между Европа и Азия. Мамука Бахтадзе благодари за подкрепата на България за европейския път на страната му, а министър Захариева увери, че Грузия може да разчита и в бъдеще на нашата помощ.

Вицепремиерът Захариева разговаря и с председателя на Комисията по външна политика и на Групата за приятелство с България в грузинския парламент Софиа Кацарава. Акцент в разговора бяха двустранните отношения и европейската перспектива на Грузия.

Последвайте канала на

Novini.bg
489 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
не мога да разбера

2019.07.11 | 18:14

2

не мога да разбера - европата и зад черно море ли продължава??? тама не е ли азия????

Мафиота Боко=Стабилност в региона и близкия изток

2019.07.11 | 17:37

1

Боко умиротворителя нема ли да спре Володия да не завладява Грузия???

Добави коментар

Водещи новини