Екатерина Захариева: ЕС е най-доброто място за живеене

  • 11 юли 2019 13:35

  • 313
  • 8
Екатерина Захариева: ЕС е най-доброто място за живеене
©

Страните от Източното партньорство са постигнали значителни резултати, но има още какво да се направи. Партньорите трябва да вървят напред, но и ЕС трябва да има визия за бъдещето на Източното партньорство какво следва след 2020 г.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която участва в Батумската международна конференция, посветена на 10-ата годишнина на инициативата. Форумът събра в Грузия високопоставени политици от страните - членки на ЕС, и от страните от Източното партньорство, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствения сектор.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на дискутира постиженията и европейското бъдеще на страните от Източното партньорство заедно със своите колеги министри от Швеция, Полша и Чехия.

Участниците в дискусията определиха Източното партньорство като една от най-успешните инициативи и подчертаха, че отношенията между партньорите трябва да продължават да се развиват последователно и с нови идеи за бъдещето.

„Източното партньорство е изключително добра добросъседска инициатива, насочена към изграждане на мостове и увеличаване на свързаността между страните - подчерта Захариева. – То промени манталитета в тези страни, но предизвикателство пред тях е изграждането на  устойчивост в техните общества“.

Сред постиженията на Източното партньорство министър Захариева открои Споразумението за асоцииране / Задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, подписано през 2014 г. между ЕС и три от страните - Грузия, Молдова и Украйна, както и партньорските споразумения с Армения и Азербайджан. Тя изтъкна отпадането на визите за гражданите на Молдова, Грузия и Украйна, и облекчения визов режим за гражданите на Армения и Азербайджан.

„Търговският обмен между ЕС и страните от Източното партньорство е нараснал неимоверно през последните години, а хиляди млади хора от тези страни са получили образованието си в ЕС“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя подчерта ключовото значение на възпитаването на критично мислене у младото поколение за развитието на демокрацията – не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз.  „Трябва да се борим всеки ден за демокрацията. ЕС е най-доброто място за живеене, но трябва да правим повече и в това отношение много важна е ролята на младите хора“, подчерта тя.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изтъкна, че България е голям поддръжник на разширението на ЕС, но то, разбира се, зависи от конкретни условия. „Това е взаимен процес - изтъкна българският вицепремиер, – той зависи не само от ЕС, но и от страните, които кандидатстват.“ Тя се обърна към домакините, като заяви, че Грузия, както и страните от Западните Балкани, са Европа, и подчерта сериозния напредък на страната през последните години. Вицепремиерът открои значението на правосъдната реформа и развитието на гражданското общество като ключови за напредъка на страната по пътя на европейската интеграция.

Последвайте канала на

Novini.bg
313 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.07.11 | 14:21

8

Това е характерно сама за шайки ,калинки ,суджуци ,разбойници, бандити и престъпници на 10-то ноемврийската мафиотска демокрация

да

2019.07.11 | 14:17

7

да, зависи в коя част.

2019.07.11 | 14:07

6

САЩ Е НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ ЗАСЕГА. В ЕС ИМА ТВЪРДЕ МНОГО КОМУНИСТИ И АЗИАТСКИ АГЕНТИ.

Бонара

2019.07.11 | 14:03

5

И да не си Инвалид А даси Евро комисар.

2019.07.11 | 13:56

4

Кой го казва - човек с имоти за милиони

2019.07.11 | 13:46

3

Най- тъпия и некадърен министър до сега

ХА ХА ХА ХА

2019.07.11 | 13:44

2

С месечна заплата колкото пенсията на един пенсионер за 3- 4 години

2019.07.11 | 13:43

1

Що за лицемерие и наглост ????

Добави коментар

Водещи новини