СДС: Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“

  • 11 юли 2019 10:17

  • 309
  • 3
СДС: Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“
© СДС

Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили (СДС).

„През последните 8-9 месеца сме свидетели на рязко повишаване цената на тока за индустрията. Това се обяснява с дефицит, но не се казва, че той е изкуствен, търговски, а не заради липса на производствени мощности на електроенергия. Причините за това поскъпване според нас са две. От една страна, някой прави свръхпечалба от цената на тока, а от друга – това е пореден опит да се убеди обществото, че има дефицит на електроенергия и трябва да се рестартира АЕЦ „Белене“, се посочва в позицията.

От СДС заявяват, че България има в излишък мощности, които задоволяват не само нашата икономика и посочват, че само за последната година и половин са изнесени близо 11 млн. киловатчаса електроенергия, на стойност около 860 млн. лева, т.е. на цена около 80 лв. на киловатчас.

„Това са доста по-ниски стойности в сравнение с достигнатите у нас 200 лв. (своеобразен връх при цените на електроенергия в ЕС). Въпросът е защо част от тази електроенергия не остава за българската индустрия, а се изнася, като се има предвид и факта, че половината от нея е субсидирана“, питат от партията.

За СДС българската индустрия е много по-важна, отколкото печалбата на търговците. Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“, заявяват от партията.

„Ние многократно сме заявявали, че национален приоритет трябва да бъде повишаването на доходите, а това може да стане само, ако има работеща икономика, която зависи от развитата индустрия“, пишат от СДС и посочват, че допусканите спекулации с цената на свободния пазар на електрическа енергия не са от полза нито на българската индустрия, нито на бизнеса, нито на икономиката, нито на гражданите.

От партията призовават правителството да ограничи и изключи спекулантите от пазара; да стартира възможно най-бързо нова платформа за големите индустриални ползватели, каквото намерение заяви; да регламентира начина на доставяне на електрическа енергия с производителите, с цел осигуряване на нужните количества на пазара; Според СДС по този начин достигнатите пикови цени, особено при договорите „ден напред“, ще бъдат ограничени.

„Ако не се реши този въпрос, енергоемката икономика на България ще става все по-неконкурентноспособна, а това ще се отрази и на цените на стоките, които произвежда“, се посочва в позицията.

Освен това, СДС е на мнение, че исканията за дерегулация на пазара на електроенергия за бита и освобождаването на цените, не е най-доброто решение. Според партията, вместо дерегулация, трябва да има справедлива регулация – консуматорите на битова електроенергия да бъдат разделени на групи. Тези, които ползват минималните необходими количества и имат финансови затруднения, да плащат по-ниска цена, а живеещите в палати с покрити басейни, с консумация на ток колкото малко предприятие, да плащат по-високи цени.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
309 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.07.11 | 14:17

3

БРАВО НА СДС!

2019.07.11 | 10:20

1

Скрийте се бе мишоци !! Кой ви иска глупавото мнение ??

2019.07.11 | 11:54

2

Абсолютно прави са от СДС. Най-големият спекулант в случая Р.Овч, трябва по спешност да се вкара в затвора до живот. Никакви АЕЦове не трябва да се строят повече в България.

Добави коментар

Водещи новини